Prafrazându-l pe Gabor Mate, pot spune și eu: N-am fost cea mai buna mama (cred😏), probabil nu voi fi nici cel mai bun psihoterapeut (🤷♀️), dar viața nu este numai despre cei mai buni (pe oricare podium exista doar trei locuri 🙈)
Viața este despre cum să fim suficient de…. Astfel încât să putem să ne bucuram de fiecare clipă fără regrete❤️
Societatea în care trăim își recunoaște eșecul de a oferi stabilitate, fie ea emoțională, financiară, de sănătate sau siguranță.
Se pune, în contrapartidă, mare presiune pe abilitatea părinților de a crește copii cât mai echilibrați. Pentru a putea supraviețui acestei suprasolicitări permanente, părinții, în general, și mamele, în special, fac eforturi excepționale.
Mamele sunt încurajate să nu-și mai asculte instinctele (care ne-au ajutat să supraviețuim ca specie milioane de ani), ci sunt învățate de mass media, de vecine, de alte mămici din parc, de bunici, de ”profesori” de parenting, de nutriționiști, de medici și de psihologi, fiecare în parte considerând că bucățica lor de expertiză e cea mai importantă.
Copilul este pus, cel puțin declarativ, în centrul atenției societății, al sistemului medical, de învățământ, al sistemului de ajutor social…
Asta în timp ce ne-am pierdut obiceiul de a oferi un scaun în autobuz mamei, de a respecta casa dedicată de la magazinul universal, mama cu copii mici sau doamna însărcinată mai are rareori dreptul de a parca lângă intrarea în instituții publice…
Nu e de mirare că multe femei nu își mai doresc să devină mame sau se limitează la o singură astfel de experiență.
Conform statisticilor, una din 8 femei care nasc suferă de depresie postnatală, dar nu există nici un program național de ajutor sau de prevenție pentru această situație deosebit de dificil de traversat.
Deși numărul de mame singure este în continuă creștere nu avem legi care să le protejeze de burnout.
Nu ne rămâne decât să ne protejăm singure.
Asociația pentru educație medicală Alegefericirea continuă seria de workshop-uri și mini-cursuri GRATUITE: Antrenament pentru sănătatea emoțională.
Cel mai recent work-shop gratuit ”CUM SĂ FII O MAMĂ SUFICIENT DE BUNĂ”.a avut loc ieri, pe 20 iunie 2023, la cafeneaua din cartierul Greenfield (Aronia Lounge) – organizat impreuna cu Asociația Culturală Arghirescu.
Un curs similar a fost pe 02 noiembrie 2022 on-line, pe platforma zoom.
Urmărește pagina de facebook ”Roberta Camelia Rosca”, pagina Asociatiei ”Alegefericirea” și canalul de you tube ”Doctor de emoții” pentru următoarele date de curs.
Prafrazându-l pe Gabor Mate, pot spune și eu: N-am fost cea mai buna mama (cred😏), probabil nu voi fi nici cel mai bun psihoterapeut (🤷♀️), dar viața nu este numai despre cei mai buni (pe oricare podium exista doar trei locuri 🙈)
Viața este despre cum să fim suficient de…. Astfel încât să putem să ne bucuram de fiecare clipă fără regrete❤️
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Alte articole despre psihoterapie:
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Eu am ales să fiu simultan empatică și conectată cu știința. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre. Iar biologia este modelată de mediu, dar și de semnificația pe care o dăm întâmplărilor vieții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
Dacă vrei să vorbim, apasă pe butonul ”programează-te”
We will contact you soon.
We will contact you soon.