Vorbim azi despre stil de viață sănătos, dulcele ca și drog, diversificarea la sugar, greutatea ideala si multe altele cu Doamna Doctor Diana-Florentina Popa, medic primar Diabet, Nutriție și Boli de Metabolism.
Pe Diana am cunoscut-o de multișor. La început ne-am apropiat timid.
Apoi am lucrat împreună la un proiect de cercetare clinică. Meticuloasă, mereu bine documentată, corectă și dedicată, a fost o plăcere colaborarea cu ea.
Când am reîntâlnit-o peste ani m-a frapat pentru că și-a păstrat infațișarea și privirea de Zână bună pe care o avea dintotdeauna. Și m-am gândit că ea este un exemplu că viața poate trece și frumos peste noi dacă știm să-i dăm binețe.
De aceea a fost una dintre primele persoane pe care le-am căutat când am început această serie de interviuri.
Dr. Diana Popa este medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice și conduce acum, cu succes, propriul ei cabinet in Ploiești: Dianutrilife. Nu știu cum a ales acest nume, dar mie îmi sugerează așa: nutriția înseamnă viață frumoasă, iar Diana este un mentor extraordinar să ne explice tuturor cum ajungem, prin nutriție corectă, să avem o viață frumoasă și sănătoasă. E doar o Zână bună, v-am spus!
Draga Diana, pentru că nutriția corectă ar trebui începută de cât mai devreme, ce facem când încercăm să diversificăm alimentația copilului după cele mai „moderne” instrucțiuni primite de la medicul pediatru/de familie (adică cu piure de păstârnac, de dovlecel, suc de morcovi sau de apio) și copilul refuză să mănânce indiferent dacă îi dăm bucățele, pasat, suc in biberon….dar ar manca piure de cartof sau de morcov, suc de mere sau de pere? Ceea ce noi am citit că e greșit, pentru că sunt dulci și obișnuim copilul cu gustul dulce. Te întreb atât în calitate de medic specialist, cât și de mamă, pentru că știu că ai și tu un băiat (mare, deja!).
Noi, nutritionisții cu specialitatea << Diabet, nutritie , boli metabolice >>, nu suntem specialisti pentru nutriția sugarului și copilului mic, domeniu de care se ocupa de obicei medicul de familie sau medicul pediatru. Putem însă, să emitem păreri zic eu ,,de bun simț ’’ca ,,medic’’ sau ca ,,mamă’’, care a trecut, la un moment dat, prin experiența, nu fără emoții și greutăți a diversificării.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării după 6 luni, atunci cănd se consideră că laptele matern, singur, nu mai face față cerințelor, iar sistemul enzimatic și maturitatea mucoasei intestinale a copilului, sunt pregătite pentru schimbare .
Intrebarea actuală este ce introducem mai intâi – legumele sau fructele și care anume din ele? Raspunsul e logic. Laptele matern e dulce, noi ca specie, prin acest aliment exclusiv inițial, suntem dependenți de gustul dulce, care …să fim serioși …la toți ne dă o stare de bine prin descărcarea de endorfine (hormoni de relaxare si fericire)! Da, gustul dulce este un drog. Fructele coapte pe care i le dăm bebelusului sunt mai dulci decât laptele matern, deci vom obișnui papilele gustative cu gustul dulce intens al fructelor. De aici logica introducerii mai întâi a legumelor, sub forma piureurilor, și nu a fructelor .
Ce legume introducem? Legume de sezon, autohtone, cum se zice, care cresc pe ogorul nstru și pentru care suntem adaptati genetic și nu în ultimul rând curate (nechimizate), cred eu că este cel mai important. Se începe cu piure dintr-un singur fel de legumă pentru a testa toleranța și apoi se prefera amestecurile de legume, forma sub care o legume, initial refuzată, poate fi primită cu succes (ex cartof cu spanac sau morcov cu conopidă). La o adică …daca copilul refuză sistematic legumele se pot încerca amestecuri de legume cu cantități mici de fruct. Imaginație să avem și în primul rând rabdare !
Datorită experienței mele din ultima vreme cu testele de intoleranta alimentară <> , insist pentru dieta cât mai variată încă de la diversificare, pentru că, este ceva ce constat aproape în fiecare zi: intoleranțele se dobândesc la alimentele preferate, care sunt consumate zilnic !
De la 7-8 luni copilul poate primi și o masa de fruct, de sezon, din nou autohton, pe cât posibil. Bineinteles fără citrice, fructe cu sâmburi mici (capsuni, zmeura , fragi, mure , kiwi), cireșe și vișine, care se evita în primul an de viață. Cert e că mama trebuie sa aiba răbdare și să experimenteze, dar fără a insista, fără a forța copilul.
In concluzie, răbdare, diversitate, culoare, bun simț, echilibru, relație mamă-copil, relație mamă-medic specialist și mai puțin informații de la TV, internet, rude, prieteni ….
O întrebare pe care o aud mereu este aceea dacă se adaptează greutatea „ideală” și la vârstă sau ar trebui să avem aceeași greutate în funcție de înălțime toată viața?
Greutatea ideala se calculeaza pentru fiecare in parte dupa formula Metropolitan :
Greutatea ideală = 50 + 0,75x (inaltimea – 150) + (varsta -20)/ 4
rezultatul se înmulțește cu 0,9 la femei
deci, da greutatea ideala este dependentă de vârstă, sex și înălțime. Vârsta și înălțimea modificându-se în timp, se modifică și greutatea corectă pe care trebuie să o avem într-un anumit moment al vieții.
Pot sa iau suplimente de Ca, vit D3 oricând și oricât? Am aflat despre niște suplimente făcute din extrase de stuguri bio, mere bio, avocado bio. Folosesc cîâeva kilograme de fructe și legume bio ca să faca extrasul pentru fiecare pliculeț/pastila. Pot să le folosesc în loc de micul dejun lângă cafea? Nu-mi place să mănânc dimineața.
Orice supliment de minerale si vitamine se ia conform unor indicatii medicale și în urma unor analize specifice, care demonstrează deficitul. De exemplu- calciul și vitamina D ar trebui luate doar dupa dozarea calciului total si ionic și a 25-OH-vit D. Da, e adevarat ca 80 % din populație are deficit de vit D, dar, de cele mai multe ori, nu este însoțit și de deficit de calciu . Suplimentarea calciului ,, după ureche’’ poate duce la pietre la rinichi sau calcificari foarte periculoase. Sa nu uitam ca vit D este o vitamina liposolubila, ceea ce înseamnă că se depozitează și exista riscul de hipervitaminoza D, accident rar, dar periculos, prin calcificari dar si prin riscul de tulburari de ritm cardiac.
Se poartă naturistele, suplimentele ,,bio ’’cu prețuri exorbitante … care sunt bune pentru orice și vindecă orice …oare … !?? Adevarul e ca nimic nu poate înlocui alimentatia echilibrată și, in al doilea rând, din miile de produse naturiste, cine ne garantează că în bulină este cu adevarat ceea ce este trecut pe etichetă? Nu uitați că suplimentele alimentare intra in țară fara avizul Agenției Naționale a Medicamentului, doar pe o declarație de producător….
Deci, când vorbim de suplimente, acestea trebuie achiziționate de la o firmă serioasă, cunoscută și ar trebui alese cele ,, standardizate ’’ (cu o concentrație controlata). In acest hățis al suplimentelor, cine este cel mai in masură să aleaga ce e bun și ce ni se potiveste, altul decât doctorul !!!
Am aflat la un curs de dezvoltare personală ca 1/2 din alimentatie ar trebui sa fie formata din fitați. E adevărat? Ce sunt fitații?
Fitații se formează prin legarea acidului fitic de diverse minerale (Ca, Zn, Fe) rezultând scăderea absorbției acestora la nivel intestinal. Se găsesc în coaja semințelor, a cerealelor integrale și a leguminoaselor. De aceea, cu toate că recomandăm acest grup de alimente datorită multiplelor beneficii legate de sănătate, ele trebuie consumate in așa numitele porții corecte, care crează un echilibru între efectele pozitive și negative .
Am citit ca un regim ideal începe dimineața cu suc de portocale și pâine cu nutela pentru că dimineața se descarcă majoritatea hormonilor și avem nevoie de glucide ca să avem energie. Apoi se mănâncă legume și proteine și la prânz și la cină. E corect?
Regimul alimentar ideal, sau cum îmi place mie să-l numesc ,, stil de viață sănătos’’ este unul echilibrat, variat și adaptat persoanei respective, deci personalizat. Vorbim despre anumite procente de nutrienți – glucide, lipide, proteine, care trebuie împărțite echilibrat de-a lungul unei zile, astfel incât motorul nostru să aiba carburant adaptat necesitatilor diferite din diferite momente ale zilei.
Astfel dimineața, tendinta greșită este de a porni motorul cu ceva energie rapidă – glucide rapide – gen nutela , sucuri de fructe și legume …. care nu fac altceva decât să porneasca rapid motorul, dar nu pe termen lung ….după 1-2 ore se produce o scădere brutală a glicemiei, manifestată prin somnolență, lipsa de chef, scădere a moralului ( …inecarea corabiilor) sau, din contra, iritabilitate prin scăderea carburantului la nivel cerebral. Ce facem cu un copil, la școală, care experimentează aceste sentimente chiar in timpul orei de mate !!!!???
Corect, în acest context, este ca dimineața să se consume glucide lente (pâine integrala, cereale integrale) în combinație cu o proteină (brânză, carne , pește), lactat, fruct și bineînteles legumă. Ce ziceți de pâine integrală + somon afumat sau brânzică + legume sau iaurt + cereale inegrale + fruct + semințe sau ou fiert + pâine integrală + legume. Nu sună bine? Experimentați și veți observa diferența ….
La prânz trebuie să predomine energia (ciorba / supa, orez integral, paste integrale, leguminoase), pentru că motorul mai are încă treabă și va arde foarte bine caloriile aduse. Seara, când ,,am băgat mașina in garaj’’ , necesitățile sunt altele. E nevoie de proteina pentru reparații, secretii hormonale și de anticorpi pe care corpul le face in timp ce noi dormim !
Exista un regim alimentar care previne aparitia diabetului zaharat de tip 2, sau tinem regim doar daca avem boala?
Alimentatia echilibrata are rol de preventie pentru toate bolile in general, dar in special pentru bolile metabolice. Dacă avem echilibru in alimentatie (ce, cand, cum), ordine in orarul meselor, cu siguranta vorbim și de ordine metabolica … cu alte cuvinte un metabolism reglat, care consumă atunci când are nevoie și nu e setat pe depozite .
Principala cauza a diabetului zaharat tip2 este obezitatea si stilul de viata haotic, caracteristic lumii in care traim. Deci, pentru a preveni diabetul e nevoie de stil de viata sănătos cu toate componentele lui- program de mese, alegeri corecte, cantitati, miscare, hidratare și alternanța orelor de munca cu activitati relaxante. E important să înțelegem că e mult mai corect să prevenim bolile metabolice, decât să le tratam !
Am primit urmatoarea întrebare pe site: Ce regim ar trebui să ținem ca să „conservăm” funcția ficatului. Din când în când exagerez cu alcoolul și am început să mă simt obosit (barbat, 45 ani)
Mie imi place să spun că ficatul e bucataria corpului nostru. Aici se proceseaza alimentele, se transformă carburantul in funcție de necesar, se transforma în grasime excesul adus prin alimentatie, se neutralizeaza toxinele. De aici, ideea că fiecare exces în viața noastră se traduce printr-o suprasolicitate a ficatului. Dacă excesele sunt frecvente, fac parte din acel stil de viata haotic (mese neregulate, lipsa aportului pe perioade mari urmata de mese copioase cu alimente grele, intens procesate, prajite, chimizate si stropite cu alcool )…. e logic ca ficatul va obosi și nu-și va mai face treaba cum trebuie !
Daca suntem echilibrați și ,,iesirile in decor’’ sunt rare, ocazionale, cu adevarat la situații speciale, ficatul poate face față. Aceste situatii ,, se diluează’’ in lucrurile bune pe care noi le facem zilnic pentru noi. Sunt bonusurile, care ne fac fericiți si pe care le meritam. Daca traim asa, nu avem nevoie de detoxifieri …. organismul nostru are organe si mecanisme de detoxifiere foarte bine organizate !
Ce inseamna sa mâncăm dulce mai rar? De cate ori pe saptămâna putem mânca o prajitura?
Dulcele este un drog …. deci, ca orice drog, trebuie evitat. In special vorbim de ,,moartea alba” zahărul, care nu aduce niciun beneficiu corpului, ci, din contra, multiple efecte negative. Daca nu putem elimina dulcele din viața noastra, putem măcar sa păcălim creierul cu indulcitori naturali, gen stevie (Green sugar) sau xylitol cu care se pot face prajituri delicioase și o limonada nemaipomenita, chiar si pentru copii.
Un lucru important, cred eu, e faptul că desertul nu trebuie sa fie in fiecare zi ….și cu atat mai mult, la unii copii, la fiecare masă. Rațional, ar putea fi legat de zilele de weekend, cand mama poate face un dulce de casa, fie el chiar si cu zahăr !
Ce inseamna proteine in exces?
Proteinele fac parte din nutrienții de baza ai organismului, caramizile pentru constructii si regenerari . Necesarul este de 1,5g – maxim 2 g / kgc sau altfel spus reprezinta 15-20 % din ratia calorica a individului. Exista boli ( hiperuricemie, guta , insuficienta renala ) cand rația proteica trebuie scazuta la 0,8- 1g / kgc .
Excesul proteic, atât de la moda, poate fi foarte periculos ….pot aparea crize acute de guta, litiaze si colici renale, dar cele mai importante și periculoase sunt efectele pe termen lung, pe care cel implicat intr-o astfel de dieta nu le experimenteaza decat foarte tarziu, cand din pacate timpul nu mai poate fi dat inapoi. Vorbesc de imbatranire precoce, scoaterea calciului din oase ( osteoporoza ), ateroscleroza, cancere , colopatii și nu in ultimul rand modificarea in sens negativ metabolic a florei intestinale (microbiota, creierul intestinal), flora intens studiata astazi. Studiile au arata ca dieta hiperproteică crează un dezechilibru major al florei intestinale cu cresterea procentului de bacterii secretoare de substante proinflamatorii, care sunt implicate in diferite disfunctii metabolice, chiar si in etiologia diabetului .
In concluzie ….orice decizie se plătește, mai devreme sau mai târziu! Atentie ! Informati-vă, înainte de a lua decizii care va pot afecta sanatatea !
Putem bea oricâte sucuri de legume dorim? Dacă nu adaugam zahar si nici fructe dulci?
Eu nu sunt adepta sucurilor de fructe și nici a celor de legume. Confuzia intre fructe si legume – gen morcov și sfecla rosie, este foarte frecventa. Din punct de vedere glucidic ele au tot 10 % glucide la fel ca si fructul.
Sub forma de suc indicele glicemic crește substantial (capacitatea de creștere brutală a glicemiei). Senzația de sățietate se obtine mult mai bine prin masticația fructelor si legumelor ….deci , atât cât avem dinti in gura (cu excepția bebelușului și a varstnicului, la care dentitia poate fi o problema) …. nu se consuma sucuri de fructe sau legume. Haideți să consumăm noi energia prin masticație, nu aparatul care le proceseaza in locul nostru .
Draga mea, îți mulțumesc mult pentru răbdarea și competența cu care ai răspuns întrebărilor mele și ale cititorilor noștri și te mai așteptăm cu drag, cu siguranță acest interviu a deschis doar…cutia Pandorei și vom mai primi întrebări legate de nutriție pe pagina noastră de contact.
Alte articole despre nutriție găsiți AICI
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Alte interviuri cu medici:
Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
Dacă vrei să vorbim despre impactul emoțiilor în tulburările alimentare, apasă pe butonul ”programează-te”.
We will contact you soon.
We will contact you soon.