Dr. Oana Parliteanu: Nimic nou sub soare: dieta keto

Lansarea Dieta Corporatistului
octombrie 31, 2018
Medic. O profesie de vocatie?
ianuarie 8, 2019

Știm deja, cei mai mulți dintre noi, la nivelul anului 2018, că trebuie să mâncăm puțin, variat și echilibrat ca să rămânem sănătoși cât mai mult timp.


Cu toate astea spațiul virtual este plin de rețete minune care ne slăbesc, promițând chiar ca putem să mâncăm…regește (fără să specifice regalitatea cărei epoci sau țară este luată ca reper), care ne vindecă de orice boală, totul peste noapte, totul fără efort, de te întrebi cum nu ai aflat și tu minunea până acum și ai rămas prostul satului, salivând lângă o amandină sau o shaorma, după caz.


Despre astea și multe altele stăm de vorba cu Domnișoara Doctor Oana Parliteanu, medic specialist in Diabet, Nutriție și Boli metabolice.


Pe Oana am cunoscut-o pe vremea când pregăteam împreună un proiect de cercetare medicală, care ulterior a fost inspectat de FDA ( Food and Drug Administration sau Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente) și găsit fără greșeală.

Eram cu toții emoționați, dar încrezători în calitatea muncii depuse. Oana era cea mai corectă și mai cooperantă din echipa de investigatori cu care lucram.


Oana a fost dintotdeauna pasionată de nutriție. A făcut colegiul de nutriție. Apoi Facultatea de medicină. Cei mai mulți s-ar fi oprit aici, ar fi deschis un cabinet, că este la modă… Nu și Oana. Ea a faăcut și specialitatea in Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pentru că, pentru ea, este important să înțeleagă până la capăt subtilitățile fiziologiei umane. Superficialitatea nu a caracterizat-o niciodată.

 • Dieta ketogenică este o dietă pe care o folosești la pacienții tăi?
 • Nu. Nu este o dietă pe care să o recomand, chiar dacă, poate fi eficientă. Slăbești pe termen scurt și te îmbolnăvești și mai tare pe termen lung. Este dieta care inversează ciclul Krebs (calea principală de a produce energie în organism, folosind glucoză și eliminând dioxid de carbon și apă). De ce am crede noi că putem păcăli natura pe termen lung? Totdeauna, într-o păcăleală va fi cineva care va suferi. Iar noi ne jucăm sănătatea. Merită?
 • Am înțeles de la Domnul Google că acești corpi cetonici care rezultă în urma acestei diete se pot consuma, inclusiv de către celula nervoasă ca și combustibil, în locul glucozei. Și chiar dau o mai mare claritate mentală. E adevărat?
 • Dieta ketogenică a apărut prin anii 70, inițial ca o dietă menită să trateze pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament. Ea a avut inițial un oarecare succes la acești pacienți, dar acum nu mai este recomandată nici de neurologi pentru că, pe termen lung s-a dovedit că acei copii prezentau un grad de retard de creștere (fizic), dar și intelectual, creierul lor făcând mult mai greu achiziții (învață mai greu). Corpii cetonici sunt recunoscuți de organism ca toxici. Ei se elimină prin plămâni, prin respirație, prin rinichi, în urină…Acetona este un corp cetonic. Când pui acetona pe o rană ustură, nu-i așa? De ce i-ai da organismului tău să consume ceva ce îi produce usturime? La un pacient diabetic dezechilibrat, apar acești corpi cetonici în urină. Ei dau gradul de gravitate al dezechilibrului, cu cât mai multe cruci de corpi cetonici în urină, cu atât mai grav. De ce ne-am îmbolnăvi singuri?
  Mai mult, într-o dietă ketogenică se scad inadmisibil de mult glucidele (carbohidrații) și se compensează cu lipide și proteine (pentru ca ideea acestor diete este ca pacientul să nu reducă din cantitatea de alimente cu care este obișnuit). Prin excesul de proteine (plus corpii cetonici) se distrug rinichii. Prin excesul de grăsimi (cele mai bune grăsimi sunt bune în cantități moderate, nu a făcut nimeni studii care să arate ca poți mânca 1/2 de litru de ulei de măsline pe zi și să fi sănătos pe termen lung) crește riscul de boli cardio-vasculare și prin formarea plăcilor de aterom, din nou afectăm rinichiul direct, prin obstrucția arterelor renale sau/si indirect prin creșterea tensiunii arteriale. Așa încât suntem slabi dar…facem dializă. O fi de bine?
 • Am înțeles că sunt totuși pacienți cu diabet care au redus doza de insulină, sau chiar au renunțat de tot la insulină cu această dietă. E adevărat?
 • Dacă, să zicem ești un mare obez și ai făcut diabet zaharat de tip 2 și urăști legumele, mai ales pe cele verzi, hai să zicem, sub supraveghere medicală, ai început cu dieta keto să slăbești in primele să zicem…două luni ca sa-ți crească un pic moralul, să te obișnuiești cu fibrele din legume, ar putea funcționa. Dar sigur nu pe termen lung, pentru că scapi de doi factori de risc cardio-vascular (diabetul si obezitatea) și câștigi alții (plăcile de aterom și boala renală), iar dacă nici nu ești obez și o ții doar ca să reduci doza de insulină este un non-sens. Oricum pacientul diabetic are un risc cardiovascular de cinci ori mai mare decât persoanele fără diabet. De ce ți-ai crește acest risc prin alimentație? Am întâlnit și eu, din păcate, cazuri de diabet la copiii pe care părinții ii restricționează la carbohidrați până ii bagă în cetoză. Numără și carbohidrații din varza albă, deși nu există dovezi ale efectelor pozitive pe termen lung, din contră, din experiența copiilor cu epilepsie care au urmat aceasta dieta, ea nu este benefică, mai ales pentru dezvoltarea fizica și intelectuală. Părinți disperați care nu acceptă boala copilului lor și fac experimente, luându-se unul după altul…
 • Dar, totuși, scăderea în greutate scade riscul de boală cardio-vasculară. Tendința este să facem ”orice” pentru a pierde în greutate.
 • Niciodată nu trebuie să facem ”orice”. Pentru că, dacă luăm cu o mână și punem cu două n-am făcut nimic. Este la fel ca cei ce se lasă de fumat și se apucă de dulciuri. După atâția ani cătă experiență ai acumulat tu in cercetarea medicală, știi foarte bine că rezultatele studiilor pot fi manipulate. Există studii care arată ca anumite shake-uri proteice scad steatoza hepatică. Dar ele, de fapt, în timpul tratamentului, ne forțează să faci restricție calorică, slăbești și se duce steatoza hepatică. Aveai exact același rezultat dacă urmai o dietă corectă de slăbire. Dar ei, când publică rezultatele studiului nu specifică și ce diferență de greutate au avut pacienții, doar compară înainte și după, prin metode standardizate, gradul de steatoză hepatică. Și oamenii cumpără, de fapt, factor motivațional pentru cura de slăbire pe post de tratament.
 • Orice cură de slăbire este un efort pe care-l face organismul. Și spun asta din proprie experiență…
 • Este în primul rând un efort emoțional. Ii luăm creierului jucăria, sursa de plăcere. Și nu ne simțim confortabil, pentru că nu prea avem ceva sănătos să punem în locul ronțăielilor, al prăjiturii…De ce să obligăm și corpul fizic să sufere? Putem ține o cură de slăbire corectă, putem echilibra diabetul printr-un regim corect și-l putem supraveghea cu senzori de glicemie, înlocuim injecțiile multiple cu pompa de insulină…există soluții. Soluții care au fost confirmate in mii de studii clinice, in zeci de ani de supraveghere si observație că funcționează.
  A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lifestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.

  Acest articol este propietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *