Dac-aș fi fost Ileana Cosânzeana

Alege fericirea: Să nu te oprești!
august 23, 2021
Psihoterapia focalizată pe emoții
octombrie 22, 2021
doctor de emoții

alege fericirea

Viața are nevoie de echilibru. Rețeta fericirii este să poți pune câte un pic din toate.

Dac-aș fi fost Ileana Cosânzeana…sau Zâna Zânelor, sau Albă ca Zăpada, sau Cenușăreasa, sau Prințesa din povești… aș fi fost tânără, foarte tânără, și frumoasă, atât de frumoasă că oamenii ar fi devenit mai buni doar privindu-mă.

Aș fi fost plină de energie, astfel încât după o zi de rătăcit în pădure nu aș fi pregetat deloc să deretec în căsuța piticilor.

Aș fi fost senină și tolerantă într-atâta încât, după o noapte nedormită de frământări și de dor de casă, n-aș fi avut nici o reținere să gătesc pentru Zmeul care m-a răpit. Aș fi fost răbdătoare și bună și aș fi îndurat în tăcere mizeriile pe care surorile și maștera mi le făceau în mod repetat, visând doar, uneori, în nopțile reci, că poate, poate dovleacul se va transforma în caleașcă.

Și aș fi sărutat broscoiul cel urât cu atâta dragoste pentru că, nu-i așa?, e si el un biet suflețel. Nici nu m-aș fi gândit că se va transforma în prințul fermecat, așa cum nici nu mi-aș fi imaginat că prin brațele mele acoperite de zdrențe curge sânge de prințesa…

Acum, că vă povestesc… mă gândesc…Poate asta îmi lipsește: gena aristocrației…

Nu reușesc să-mi contemplu pur și simplu existența. Nici măcar așteptând prințul care mă salvează de tot și de toate.

Probabil starea de așteptare nu mă caracterizează.

Chiar dacă promisiunea este de a trai fericiți până la adânci bătrâneți, tare mi-e teama că eu nu voi ști s-o savurez și o să caut mereu dincolo de ea.

Trăiesc viața ca o zbatere, ca un amalgam de simțire, ca un amestec infinit de sunete, ca o simfonie, ca un carusel de culoare.

Tânjesc după emoție, adrenalina mă îmbată și mă cucerește. Abisurile mele de fericire înseamnă fluturi în stomac și inima care bate cu putere. Înseamnă exaltarea unui lucru finalizat, creat, împlinit. De mine.

Egoism, orgoliu, mândrie? Așa s-o numi dorința de a merge mai departe luându-mă la trântă cu obstacolele, desenându-mi visele în realitate?

De ce nu voi fi putând să aștept norocul să-mi bată în geam și a trebuit mereu să sparg ușa ca să mă eliberez din orice temniță-castel m-a purtat viața?

“Șansa de salvare a celor învinși este nu mai spere”. Sau poate tocmai menținând vie speranța reușești să fii învingător?

Seninătatea și acceptarea mi-ar fi păstrat probabil obrazul alb și întins și n-ar fi pus stigmatul încrâncenării pe imaginea mea.

Acceptarea si umilința mi-ar fi umplut de senin privirea și n-ar mai părea pentru nimeni ca uitătura mea arde sau doare sau stigmatizează.

Micile activități casnice pe care toate prințesele le făceau in poveste ca să-si dovedească vrednicia ar fi fost suficiente, de ce a trebuit sa-mi asum sa mut munții din loc?

De ce nu am răbdarea de-a crede (fără să mă hrănesc însă cu aceasta speranță) că, la un moment dat, atunci când te aștepți mai puțin, rezolvarea v-a veni? De ce trebuie mereu să plec eu in căutarea ei?

De ce nu am seninătatea de-a mă bucura de o fărâma de cer, de florile copacilor, fără planuri, fără îndârjire, plutind într-o fericire gelatinoasă cu miros de zmeura și de gutui coapte și de izvor de munte?

De-as fi fost Ileana Cosânzeana, atât de frumoasa încât oamenii să devină mai buni, doar privindu-mă….

Viața nu iubește extremele. Nu putem fi uimitori de buni, de toleranți pentru a reuși în viață. Așa cum nici dacă suntem puternici, inflexibili, nici șmecheri și superficiali, nici bătăioși tupeiști nu reușim.

Viața are nevoie de echilibru. Rețeta fericirii este să poți pune câte un pic din toate.

Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.

A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.

Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI

Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *