A început școala!
Pe lângă nebunia florilor, a rechizitelor, a manualelor mai mult sau mai puțin gratuite, a noilor profesori sau chiar a schimbării școlilor, adăugăm de mâine și grija pachețelului pentru scoală.
Mămicile de profesie sunt sfătuite pe diverse cai (internet, TV, radio, cărți…) sa facă cutiuțe cu mâncare sănătoasă.
Grădinițele si școlile private se întrec in a contacta nutriționiști pentru ca, măcar in prima săptă-lună, sa aibă picii noștri la masa o bogăție de legume colorate si parfumate.
Dar, revenind in viața reală, si încercând să găsim alternative la banii dați copilului (pentru ca si mama si tata lucrează si n-au timp sa împacheteze gustări sofisticate) si care, bani, se materializează in cornuri, cipsuri si patiserie de cea mai proastă calitate, sau, cel mult, la sandwich-ul cu multă pâine si mezeluri pe care se străduiesc să-l pregătească măcar o vreme, m-am gândit să vă împărtășesc din experiența mea de medic, îndrăgostit de noțiunile corecte de nutriție, de viată sănătoasă, si de mamă a doi copii mari, de-acuma.
Să începem cu începutul.
Ce nevoi ar trebui sa îndeplinească pachețelul pentru scoală?
Sa fie ușor/rapid de făcut pentru părinți. Chiar si cei mai dedicați părinți se plictisesc la un moment dat daca transformam goana după sănătate într-o corvoadă.
Sa fie ușor de transportat si simplu de mâncat pentru copil.
Copilul este la școală. Ca sa se spele pe mâini trebuie să ajungă la o toaletă unde nu e întotdeauna curat. Ca sa-si desfacă cutiuța cu minuni trebuie sa o pună undeva. Peste caietele de pe bancă? Împovăram copilul cu șervetele umede si uscate, sa șteargă banca, sa se șteargă pe mâini?
Daca nu este un timp de mâncat pachețelul organizat si supravegheat de învățătoare, copilul fie nu va urma instrucțiunile de igiena. Sau, cel mult, le va urma o vreme si va fi etichetat ca ciudat de colegi… Ca sa respectam cat de cat igiena ar trebui sa avem grija ca copilul sa aibă in permanenta șervețele umede antibacteriene la scoală, dar sa încercăm ca pachețelul sa poată fi mâncat, pe cat posibil, fără sa atingem mâncarea cu degetele. Iar regula asta ar trebui aplicata in orice situație (nerecomandata, de altfel) in care mâncăm ceva într-un loc neamenajat in scopul servirii mesei.
Sa fie solid si mic.
Si prin asta înțeleg sa nu curgă sosuri si sa nu aibă nevoie de linguriță ca sa fie mâncat. Pauzele școlare sunt reglementate pentru ca copilul sa poată sa se ridice din banca si sa iasă la aer curat.
Este foarte important sa deprindă de mic acest obicei, ca, la fiecare 50 de minute, sa se ridice de pe scaun. Ii va fi foarte util si când va creste mare.
Este important ca școala sa asigure copilului posibilitatea de a se ridica in picioare in fiecare pauza, de a respira aer curat, măcar prin deschiderea ferestrelor (daca de exemplu ploua).
Atitudinea învățătoarele de la clasele mici de a nu permite copiilor sa iasă din clasa de teama sa nu se lovească, ar fi bine sa se ia numai după epuizarea oricăror alte variante. Se pot găsi soluții: se repartizează piticilor clasele de la parter, cele mai apropiate de ieșirea din scoala, de exemplu, pentru a minimiza riscul de accidente. Sa nu mai vorbim de educația permanenta.
De aceea ar trebui ca pachețelul sa poată fi mâncat in timpul unei plimbări sau in picioare.
Copilul are nevoie (uneori) de o suplimentare a micului dejun sau a prânzului printr-o gustare, pentru ca e in creștere.
Dar, sa recunoaștem, copilul nu trage de fiare la scoală, nu aleargă la maraton, așa încât nu avem de ce sa-i dam multa mâncare in pachețelul pentru scoală.
Si nici nu avem de ce sa-i dam dulciuri cu zahar/miere. Creierul consuma constant (depozitează extrem de puțin) cantități mici de glucoza (aproximativ 120 de grame de glucoza pe zi, conform Dr. Brandt, in cartea sa ”Endocrine”).
Ce ar trebui sa conțină pachețelul pentru scoala din punct de vedere al nutrienților?
Copilul are nevoie de vitamine (unele vitamine sunt liposolubile, deci le luam din grăsimi de calitate) și minerale astfel încât organismul lui sa funcționeze optim, are nevoie de putini carbohidrați pentru mintea lui care trebuie sa fie vigilenta si de ceva proteine pentru ca procesul de creare a noilor celule este mai alert într-un organism tânăr.
Propuneri de gustări care se pot pregăti de duminica pentru toata săptămâna:
• Brioșe din ou si legume: se bat într-un castron un număr de oua întregi + cate un albuș pentru fiecare forma de brioșă. Se adaugă legume (pot fi mazăre congelată, pot fi bucatele de ardei gras, pulpa de roșie, fără semințe si fără pieliță, scursa bine, frunze de spanac tocate, praz si ce imaginație mai aveți), se amestecă, se toarnă in formele de brioșă si se pun la cuptor, aprox 15-20 de minute la 200 gr C. Se dau copilului in plicuri făcute din hârtie de copt, puse apoi in pungi de plastic sau in cutii, ca sa poată fi mâncate fără sa intre in contact cu mâna.
• Quesadilla: se pune pe o jumătate de tortilla resturi de la friptura de seară mărunțite, legume (vezi mai sus) si se presară brânză sau cașcaval. Se împăturește si se lasă in cuptor pana de ”sigilează”. Se taie in 2 bucăți, se învelesc in hârtie de copt si apoi se pun in pungi/cutii.
• Turte din legume: se pot pregăti fie piureuri fie legume fierte date pe răzătoare din cartofi, conopida, broccoli, morcov, in combinații si proporții funcție de gustul copilului si de conținutul frigiderului. Se adaugă eventual ceva legume verzi: spanac, praz, mazăre fiarta. Se ”leagă” totul cu ou sau cu brânză. Se modelează turte (discuri) sau gogoloaie (sfere) care se coc in cuptor, sau chiar într-o tigaie neaderenta (turtele). Se ambalează de asemenea in hârtie de copt.
• Semi-burgeri: se coace la cuptor un mușchi de porc sau de vita. Se taie felii. Se ia o felie si se pune pe grătar, la cuptor sau in toast neaderent si peste carne se pun legume (ardei, pulpa de roșii fără semințe si pieliță), se rade brânză si apoi se pune deasupra o felie de pâine cu semințe astfel încât sa se lipească legumele cu carnea si cu pâinea. Se ambalează in hârtie de copt.
Propuneri de gustări la minut (când n-ai avut timp nici duminica):
• Pe o felie de pâine (integrala, ca doar din aceea avem acasă) punem lingura de iaurt, apoi o frunza de salata, încă o lingura de iaurt apoi o felie de șuncă de curcan sau de pui (ca doar din aceea avem acasă pentru urgențe culinare) sau 2 felii foarte subțiri de salam de cea mai buna calitate. Învelim in 2 șervețele groase de bucătărie. Primul va absorbi eventuala ”umiditate” din sandwich, iar cel de-al doilea îl va proteja.
• 5-6 oua fierte de prepelița si 5-6 roșii cherii (le putem cumpăra ca atare de la mega image) într-o caserola si punem in caserola si 3-4 scobitori ca sa luam cu ele pe post de furculiță
• Fructe si legume tăiate si scurse cat se poate de bine, după ce au fost stropite cu un pic zeama de lămâie, puse in caserola, cu scobitori (4-5) înfipte in bucățele
• Bastonașe de legume crude (castraveti, morcov, baby morcov, tulpini de țelina) stropite cu zeamă de lămâie si puse in punguțe auto sigilate mici, astfel încât sa poată fi muscate direct din punguță.
Și dacă tot știm că-i dăm bani pentru ca nu avem timp sa-i pregătim nimic, sau copilul refuză sa ia pachețel pentru ca toți ceilalți copii fac altfel si nici nu-l convingem sa fie el un trend setter, dedicați-i o jumătate de zi din timpul dumneavoastră, mergeți cu el la scoală, inspectați ce posibilități are acolo să-și cumpere ceva sănătos si sfătuiți-l care sunt cele mai bune opțiuni din fiecare loc de cumpărături in parte.
Dacă vrea să se integreze în grup va merge la cumpărături acolo unde vor si ceilalți colegi, dar oriunde, in orice dugheana exista variante. Ajutați-l sa le aleagă pe cele mai puțin rele.
Cu dragoste. Cu răbdare. Cu calm si înțelegere.
Pentru asta înseamnă sa fii părinte.
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
We will contact you soon.
We will contact you soon.