Cum să construim relații sănătoase prin comunicare eficientă

psihoterapia
Puncte de reper – psihoterapia focalizată pe emoții
august 25, 2022
cum să fii o mamă suficient de bună
Cum să fii o mamă suficient de bună
octombrie 22, 2022

Roberta Rosca

Poate părinții tăi (oricât de bine intenționați) nu ți-au oferit exact ceea ce aveai tu nevoie. Dar sunt totuși părinții tăi. Nu te ajută cu nimic nici să-i urăști, nici să-i ignori. Cum comunici atunci cu ei?

Prietenul tău ți-a întors spatele și nu-ți mai răspunde la telefon. Te simți copleșit de vină, dar nu înțelegi unde ai greșit…

Ai vrea să vorbești cu fata aceea cu parul albastru, dar nu știi cum să o abordezi și te simți rușinat/ă că tu ești atât de clasic/ă în aparență..

După doi ani de pandemie și în contextul recentelor tulburări politico-militare desfășurate în imediata noastră vecinătate, nevoia de relații interumane sănătoase se conturează tot mai acut.

Preocuparea pentru a fi interconectați există la oameni indiferent de vârstă.

Construirea de relații sănătoase este mai ales o provocare pentru tineri: pe de o parte evoluția speciei umane îi îndeamnă să se desprindă de familie și să caute confort și sprijin în afara acesteia, ca o condiție a unei necesare auto-actualizări…și, pe de altă parte, constrângerile socio-politice (obligativitatea de a sta în casă, mai întâi, apoi insecuritatea și expunerea la exodul de război) îi face să strângă rândurile către familie.

Workshop -ul ”Cum ne construim relații sănătoase prin comunicare eficientă” se adresează tinerilor la început de viață care se confruntă cu nevoia umană de a reașeza relațiile cu părinții, alți membrii ai familiei, de a rafina relațiile cu grupul sau grupurile sociale din care fac parte și de a începe sau consolida relații de parteneriat, dar poate fi util la orice vârstă.

A fost miercuri, 12 oct ora 18.30, platforma zoom.

Următorul va fi undeva în luna martie 2023. Voi anunța aici sau pe pagina de facebook Alegefericirea data exactă.

Un podcast in limba germană nu poate fi înțeles de o persoană care știe doar franceză. Dar îi putem adăuga traducere, dacă știe să citească, desene explicative, dacă nici să citească nu știe bine sau pantomimă și muzică dacă nu avem altceva în comun …

Dacă vrei și tu să înțelegi cum poți adăuga imagini, traducere, desene, muzică sau pantomimă în comunicarea ta, înscrie-te  GRATUIT la acest mini-curs.

Copiii crescuți de lupi nu știu să ducă mâncarea la gură cu mâna, deși la om există reflexul înnăscut de a apuca și de a duce la gură. Pentru că orice lucru pe care noi ajungem să îl facem este ceva ceea ce am învățat de la cineva. Instinctele își diminuează importanța pe măsură ce înaintăm în viață și ne dezvoltăm niște scheme emoționale care ne conduc în luarea deciziilor. Ne dezvoltăm făcând parte din relații sănătoase. Ne prelungim supraviețuirea făcând parte din relații sănătoase.

Este important să putem să ne comunicăm eficient nevoile, dar și efectul pe care-l au comportamentele celorlalți asupra noastră.

Nu putem influența ceea ce simt ceilalți pentru noi, dar putem să ne manifestăm în relație în modul cel mai eficient pentru a fi corect înțeleși, pentru a-i putea ghida pe partenerii noștri de relație (dacă sunt bine intenționați) și pe noi înșine să ținem cont de particularitățile celorlalți, fără să ne pierdem autenticitatea.

Comunicarea presupune un emițător, un mesaj, o cale de comunicare și un receptor.

Pentru a fi eficienți este nevoie să adaptăm modalitatea de transmitere a emițătorului cu capacitatea de receptare a receptorului. Adaptăm calitățile mesajului emis de emițător la caracteristicele căii de comunicare astfel încât acesta să ajungă nedistorsionat la receptor.

Putem face parte din generații diferite, cu mentalități diferite. Putem avea nivele de educație diferite și implicit un vocabular diferit, de exemplu. Sau diferite construcții logice care ne sunt familiare. Putem avea modele de atașament diferite dezvoltate în copilărie și atunci avem nevoi diferite de a interacționa.

Avem temperamente diferite. Unora ne place liniștea, altora petrecerile.

Le putem însă pune pe toate aceste diferențe să ”lucreze” în favoarea apropierii dintre noi, să nu le lăsăm să sape prăpăstii între noi și cei din jurul nostru.

Pentru că omul este un animal social și el se dezvoltă și este fericit, sănătos, mulțumit atunci când avem parte de relații sănătoase.

Participă și tu la workshop-ul GRATUIT ”Cum să dezvoltăm relații sănătoase prin comunicare eficientă”

Workshop-ul ”Cum să construim relații sănătoase prin comunicare eficientă” face parte dintr-o serie de cursuri oferite de Asociația pentru educație medicală și lifestyle Alegefericirea: ”Antrenament pentru sănătate emoțională”.

Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.

Eu am ales să fiu simultan empatică și conectată cu știința. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre. Iar biologia este modelată de mediu, dar și de semnificația pe care o dăm întâmplărilor vieții.

Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI

Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.

Dacă vrei să vorbim, apasă pe butonul ”programează-te”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.