Puncte de reper – psihoterapia focalizată pe emoții

Roberta Camelia Rosca
Omenirea în pandemie – Doctor de emoții
noiembrie 17, 2021
Am binișor peste 50 de ani.
Am crezut că am încheiat activitatea profesională și că mă pot retrage să savurez viața.
Dar viața fără sens nu prea are farmec pentru mine.
Îmi amintesc o pasiune din adolescență imposibil de împlinit atunci din motive…legalo-comuniste.
Urmez o formare in psihoterapie.
Revelația după primul an:
Dupa ce soțul meu a murit, am făcut tot posibilul să redevin funcțională la întreaga capacitate cât mai repede. Aveam un job cu răspundere și doi copii.
Am fost la psiholog, la duhovnic, am facut cursuri de dezvoltare personală.
Înțelegeam fiecare parte din viața mea care rămăsese ciuntită și am construit proteze cognitive.
Și totuși … era o tristețe pe care nu mi-o explicam.
Am luat din nou drumul psihologilor, psihiatrilor… și am “cârpit” cât am putut, cum am putut.
Mi-a luat vreo 10 ani să gasesc un loc în care am învățat că emoțiile nu trebuie explicate, nu trebuie să le facem hainuțe cognitive noi, ele trebuie trăite intens, până la capăt, chiar și dincolo de el și atunci, abia atunci, le poți schimba cu o emoție prietenoasă și suportabilă.
Am înțeles într-un târziu că unui om în durere nu-i arăți nici simpatie (saracu de tine), nici nu-l interesează cât te afecteaza pe tine durerea lui (mă faci și pe mine să plâng), nici nu-i spui “nu pot să cred”, nici măcar “te înțeleg” (și pe mine m-a durut când mi-a fugit mâța de-acasă), ci ii spui: ai tot dreptul să simți ceea ce simți, stau cu tine cât vrei tu ca să-ți poți permite să bei, până la fund, paharul tristeții și apoi vom vedea împreună cu ce-l umplem … acel loc fermecat se numeste Institutul de psihoterapie experiențială focalizată pe emoții.
Și unde mai pui că totul e validat nu doar de mine, de experiența mea de viață, ci și de studii solide (și o spun cu puterea celor 22 de ani de experiență în cercetare clinică medicală).
După al doilea an am mai inteles un alt adevar fundamental:
Atunci când cineva ne înșeală așteptările, de cele mai multe ori, ne trezim că asteptăm în continuare, uneori o viață, orice acțiune reparatoare.
Cum acționează sau chiar cum reacționează ceilalți, noi nu putem influența.
Dar să punem capăt acestei “așteptări” care ne macină, ne consumă, ne îmbolnăvește…asta este nu doar în puterea noastră, ci și în responsabilitatea noastră.
Și exista aici o nuanță semnificativă: vindecarea acestei așteptari fără sens nu o putem găsi în argumente. Este nevoie să o trăim și de acolo, din cea mai adâncă emoție, să găsim forța vitală de a ne vindeca rana din interior, exact ca atunci când cureți o plagă de puroi. Și doare, și nici un fel de anestezie nu e eficientă, dar asta e singura cale către sănătate…
Și, uneori, ajută să te țină cineva de mână, poate să “sufle” un pic când curăță, poate să murmure un cântec (cum am citit în mărturia unui victime Colectiv), sau măcar să-ți promită că mergeți (după) la o înghețată…
Și acel “cineva” e terapeutul tău.
Chirurgul din poveste este nimeni altul decât tu însuți.

Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.

A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.

Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI

Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *