Cum comunicăm într-o lume grăbită…
Trăim într-o lume grăbită.
Ne potrivim vorba după viteza cu care suntem obligați să luăm decizii.
Vorbim exclusiv despre noi, despre ceea ne place, despre ceea ce nu ne place… Și ne mirăm când ceilalți fac același lucru.
”Nimeni nu e mai important pentru noi decât noi înșine. Puterea ar trebui să fie înăuntrul nostru. Primul pe lista noastră de persoane iubite suntem noi înșine.”
Nimic rău aici.
Dar puterea interioară o căpătăm în relație cu ceilalți. Cum să NE iubim învățăm și exersăm doar dacă suntem sau măcar am fost iubiți de alții.
A avea o relație bună cu noi înșine nu înseamnă să întrerupem relațiile cu ceilalți, ci să integrăm relația cu noi înșine în relațiile cu ceilalți.
Pentru mine, cuvântul ”mai” din expresia ce mai faci este esența comunicării.
Ce faci? Îmi spune, cum mă vede, prietena mea mai tânără. Și eu ma fâstâcesc de aproape 30 de ani pentru că nu știu să răspund corect la întrebarea asta.
Am preluat cândva, pe parcurs, de la americani, pare-se, modul acela ”absent” de a părea că suntem empatici…
Ce faci? și treci apoi brusc, fără să aștepți vre-un raspuns…pentru că, de fapt, nici nu te interesează…la subiectul pe care ai dorit să-l discuți.
How do you do…see you…kiss you…love you…clișee verbale care ar vrea să ne facă mai buni dar, de fapt, doar să păstrăm aparențele că am fi așa.
Mi-e dor de un ”ce mai faci” rostit pe tonul acela inconfundabil al omului căruia îi pasă.
Mi-e dor de un ”ce mai faci” adresat din curiozitatea nedisimulată de a acoperi cu un sentiment…sau mai multe, intervalul de timp de când nu ne-am văzut sau nu ne-am vorbit.
Mi-e dor de un ”ce mai faci” cald, robust, plin de tandrețe.
Mi-e dor de un ”ce mai faci” care ”face” cât o mie de ”te iubesc” aruncate în treacăt, ca un automatism, superficial, indiferent, așa cum am uneori impresia că incepem cu totii sa devenim.
A avea o relație bună cu noi înșine nu înseamnă să întrerupem relațiile cu ceilalți, ci să integrăm relația cu noi înșine în relațiile cu ceilalți.
Un alt articol despre comunicare găsești AICI
Un articol despre relația ”perfectă” găsești AICI
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
We will contact you soon.
We will contact you soon.