Ce este și ce nu este menopauza

doctor de emotii
De ce (nu mai) sunt un om singur
iunie 27, 2021
constelatiile intentiei
Constelația intenției este despre tine
iulie 5, 2021
mituri medicale

Menopauza este o stare fiziologică.

Ea apare la femei odată cu diminuarea ireversibilă și definitivă a secreției de estrogeni de la nivelul organelor genitale.

Termenul de menopauză vine din limba greacă: menos înseamnă hemoragie, sângerare, iar pausa înseamnă sfârșit.

Diagnosticul de menopauză se pune retroactiv atunci când menstruația este absentă de cel puțin 12 luni.

Menopauza normală apare intre 45 și 55 de ani. În România, media de vârstă la care se înregistrează menopauza este, în funcție de autori 49 sau 51 de ani.

Absența menstrelor mai devreme de 45 de ani se numește menopauză precoce, iar prezența lor peste vârsta de 55 de ani este sinonimă cu menopauza tardivă.

Menopauza poate apărea în mod natural, sau indusă chirurgical sau de diferite manevre terapeutice (chimio sau radioterapie).

Este un fenomen normal și chiar dacă uneori este însoțită de reacții mai puțin plăcute, menopauza în sine nu pune viața sau sănătatea în pericol.

Ea este însoțită de o serie de modificări în organismul femeii:

Bufeurile – sunt cele mai răspândite și mai blamate simptome care însoțesc instalarea menopauzei. Ele pot apărea chiar înainte de menopauză (în timpul celor 4-6 ani de perioadă de pre-menopauză și, uneori, ele nu mai dispar niciodată.  cauza lor este datorată unor tulburări la nivelul receptorilor din hipotalamus care reglează căldura organismului și care au legătură cu secreția hormonală.

O stare psihică pozitivă, simțul umorului, practicarea regulată a exercițiului fizic, mâncarea echilibrată, fără excese, dar și diferite mirosuri (uleiuri esențiale) sau terapia florală Bach pot ajuta în diminuarea acestor stări neplăcute, caracterizate prin valuri de căldură însoțite sau nu de înroșirea tegumentelor care apar ”din senin”.

Ele sunt caracterizate prin durata relativ scurtă (minute) și localizarea în partea superioară a corpului.

Simptome polimorfe – caracterizate prin amețeli, dureri de cap, dureri musculare care apar și dispar fără o cauză clară. Ele se diminuează și chiar dispar în timp.

Tulburări în sfera genitală – uscăciune a mucoasei vaginale, până la atrofie vulvară, apar, de regulă in postmenopauză (perioada de 2-6 ani după oprirea completă a menstruației)

Osteoporoza – nu este obligatoriu o complicație a menopauzei. Estrogenii favorizează fixarea calciului în os, dar nu este singurul mecanism care crește rezistența oaselor. Osteoporoza este favorizată de sedentarism, dieta săracă in calciu și proteine, lipsa expunerii la soare.

Există medicamente care ne permit să ne păstrăm masa osoasă și în condiții de sedentarism, dar nici unul nu este mai grozav decât o viață activă, cu plimbări lungi dimineața când soarele este mai blând cu pielea noastră, exercițiile de yoga și orice sport în apă, care solicită moderat articulațiile, obligând tendoanele să tragă de os, ceea ce activează formarea de os nou, dar fără să suprasolicite articulația.

Bolile cardiovasculare – estrogenii protejează femeile prin scăderea colesterolului total și al trigliceridelor. Fără protecția lor, crește riscul de boli cardiovasculare.

Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale, a lipidelor sanguine, instituirea de tratament adecvat cât mai recent după depistarea unei anomalii, regim de viață echilibrat, păstrarea greutății în limite normale sunt tot atâtea metode de a ne feri de complicații cardio-vasculare.

Tulburări psiho-afective. Ele sunt o realitate. Dar sunt cele mai puțin acceptate de anturaj și chiar de persoanele care le experimentează.

Iritabilitatea, schimbări bruște de dispoziție, tulburări de memorie, anxietate, scăderea capacității de efort sau modificări ale libidoului pot fi atribuite menopauzei, mai ales dacă nu sunt însoțite de alte simptome patognomonice altei patologii.

Simțul umorului, acceptarea vieții cu bune și rele sunt elemente importante în managementul acestor stări.

Creșterea în greutate. Este ușor de combătut dacă suntem conștienți de posibila ei apariție și dacă luăm minime măsuri: înlocuim cașcavalul cu brânza slabă, iaurtul grecesc cu cel 2% grăsimi, carnea cu peștele, renunțăm total la mezeluri, patiserie, cofetărie, mâncăm mai multe legume (verificând ce-i place organismului, în cadrul simptomelor polimorfe amintite anterior pot apărea meteorismul, deci evităm legumele care îl accentuează, de exemplu).

Mai des decât creșterea în greutate apare reorganizarea repartiției grăsimii, dominând depunerile de grăsime pe burtă și pe șolduri.

Mai rar întâlnite, dar existente la unele femei apar in perioada de menopauză:

– tulburări respiratorii (încep să sforăie sau prezintă apnee în somn)

– pot apărea scurgeri minime din mameloane uni sau bi-lateral

– mâncărimi generalizate

– crește pofta de dulce

– furnicături nespecifice

– piele uscată, subțire, păr rar și uscat

Menopauza nu este o boală.

Este o etapă a vieții fiecărei femei.

Bunicile noastre denumeau această perioadă cu expresia ”m-a iertat”.

Este o perioadă în care natura îndeamnă femeile să se bucure de viață și sa-și diminueze din responsabilitățile pe care și le asumă pentru ceilalți.

Cumva, în această perioadă a vieții, femeile pot înțelege, în sfârșit, egalitatea cu bărbații…

Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.

A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.

Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI

Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *