Femeie într-o lume de ”animale sociale”

insomnia
Insomnia – De ce nu dorm la ora asta?
februarie 9, 2021
sărbătiarea iubirii este în fiecare zi
Sărbătoarea iubirii este în fiecare zi
februarie 14, 2021
o femeie singura

alegefericirea

O femeie singura. 

Omul este un animal social.

Reconcilierea acestor două sentințe este o poveste în sine.

Despre cum am devenit o femeie singura am mai povestit.

Cat de greu i-a fost sufletului meu, inca de la inceput, am povestit deasemenea.

Dar aventura de a supraviețui ca animal social este mult mai interesantă.

In primul rand, ca femeie singura in Romania, trebuie sa uiti tot ce ai citit in carti, tot ce ai vazut in filme, tot ce crezi tu despre solidaritatea umana. Realitatea imediata este de un pragmatism …desavarsit.

Daca vrei sa-ți faci viața frumoasă trebuie sa te ocupi de asta!

 Cel mai bun “prieten” al tau va deveni curand un instalator bun care, contra unui tarif generos (de obicei dublu fata de standard) se va obisnui, in timp, să fie disponibil pentru toate dezastrele tale domestice.

25 de ani, cat am fost casatorită, nu mi-am imaginat câte lucruri se pot strica in casa! Si uneori toate deodata!

Dacă ai noroc și te imprietenesti și cu un service autorizat civilizat care sa aiba un plan pentru urgențe, să ofere mașina la schimb cât se repară a ta și eventual să găzduiască în incintă și un birou de daune exact de la firma unde ai tu asigurare, viața ta va fi cu 50% mai fericită!

Sigur, vei intalni și exceptii! Oameni superbinevoitori care-ți vor ghida pașii!

Voi ramane mereu recunoscatoare vecinului de la 6 care, într-o iarnă grea, m-a ghidat de la balcon, cu mult profesionalism, grija și dăruire cum să dau jos zăpada de pe mașina mea. Era important să nu-i deranjez/zgârii/traumatizez mașina lui, parcată la un lat de palma de a mea.

Nu văzuse linia care marca locurile de parcare și parcase cu roțile peste locul meu, mi s-a confesat ulterior.

Până la zăpada urmatoare am învățat că operatiunea “curățarea mașinii de zapada” se rezolva luându-ți liber de la serviciu în ziua cu viscol sau ninsoare. Imediat ce natura se linistește apar prin parcările dintre blocuri oameni intreprinzatori înarmați cu lopeti, care, pentru “bani de-o bere”, curață frumos și temeinic locul de parcare.

Greu voi uita momentul acela în care m-am dus spășită la apartamentul de deasupra și am bătut timid la ușă. I-am explicat doamnei care mi-a deschis, cât mai putut eu de frumos că, deși știu cum sunt copiii (am crescut si eu doi) le-aș rămâne îndatorată dacă măcar l-ar descălța de ghete pe micuțul lor, cand acesta aleargă prin casă, pe gresie. Cum că sunt și eu obosită la sfârșitul zilei si parca aș aprecia un pic de liniste…

Vecina privea prin mine. Nu a zis nici da, nici ba…A închis ușa ușor…Iar eu am coborat intrebandu-mă daca m-a înțeles? Dacă nu cumva, obosită si obișnuită cu teleconferintele de la birou îi vorbisem cumva în engleză, fără să știu daca doamna era la curent cu fonetica respectivă…sau daca vorbisem măcar

Peste mai putin de un sfert de ora am lamurit misterul.

A bătut la usa mea de data asta, vecinul. Sotul doamnei, deh!

Dumnealui mi-a explicat clar și apasat.. Sigur a auzit toata scara!

Ce stupidă am putut să fiu!

Pai eu nu stiam un adevar atat de banal: copilul meu e cuminte pentru ca e timid. Că așa sunt copiii care cresc fără tată.

Dar al lui are personalitate. Că personalitatea i-o formeaza tatal! Adica dumnealui.

Bine că m-a lamurit!

Mi-am cumparat cu acest prilej căști și dopuri de urechi.

Dar, noroc cu prietenii!

Toti te ajuta mult să treci prin doliu…

In primul rand iți respecta intimitatea. Nu te sună, nu te vizitează, nu te invită nicaieri. Că poate nu vrei, poate nu ai nevoie…

Unii sunt chiar sinceri. Iti explica frumos ca simpla ta prezenta le aduce aminte ca viata-i scurta. Nu vor să stea cu doliul la masa.

“Nebunia e ca lumina soarelui. Loveste in toti si sta la masa cu oricine”.

Iar cei ce mai accepta să bea o cafea cu tine au grija sa-ti explice că ceea ce ai pațit tu e mizilic fata de ce drame adevarate traiesc ei.

Ce-i aia ca ți-a murit brusc bărbatul in floarea varstei? Ce dacă sufera copilul care și-a pierdut tatal, pe care n-a apucat sa-l cunoasca decât 7 ani, iar tu nu știi cum sa-l ajuți pe puiul tău pentru că și sufletul tău e zdrențe? Mare lucru!

Să-ți spună ea ce nenorocit e fostul ei sot care-i plătește copilului (lor) scoala privată de top, dar nu a mai scos bani și pentru un amărât de abonament de transport. Pai ce, copilul se teleporteaza?

Bine de tine, dragă. Că măcar al tău a murit.”

Un sfat bun este că să te adresezi profesionistilor.

Sunt atâtia psihoterapeuti, coach, duhovnici, asociații non-guvernamentale…Toți sunt gata sa te ajute! Promisiunile si disponibilitatea sunt, desigur, direct proportionale cu suma pe care esti dispus să o investești.

Cu cat este mai gras onorariul solicitat, cu atat mai probabil ai de aface cu un impostor!

Am cunoscut un psihanalist care mi-a cerut pentru o “vindecare complete” (cred ca se pricepea sa invie morții) nici mai mult nici mai putin decat decat jumatate din toate incasarile mele lunare. Putea sa jure in maxim un an voi fi compet reabilitată. 

Pesemne mizase pe faptul că doar uitându-mă pe extrasul bancar, mă voi convingi singură că nu mai ai nevoie de ajutor!

Câteva luni mai târziu, insomnia mea era “rezolvată” de psihiatru… cu nescai buline.

După doua luni, imi cheltuiam tot salariul pe bijuterii. ”Probabil am depășit usor doza”, m-a liniștit el.  După încă șase luni acumulasem și vreo cinci kilograme…o fi fost tot de la doză?

Dacă ți s-au părut utile informațiile sau ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor tăi!

Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.

A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.

Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI

Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *