seara de Ajun
Seara de Ajun și resemnificarea emoțiilor
December 24, 2020
cum să fii fericit
Alege fericirea – învață cum să fii fericit
January 2, 2021

Cum să-ți îmbunătățești imunitatea

Pentru a ne crește imunitatea nu putem influența multe aspecte: genetica, expunerea la germenii pe care nu-i cunoaștem, răspunsul specific pe care îl alege organismul nostru…

Dar putem influența câte ceva:

  • Putem mânca sănătos, astfel încât să aducem materia primă pentru a se putea fabrica anticorpi și celule soldați de cea mai bună calitate, hormoni și neurotransmițători necesari proceselor de reglare și coordonare a imunității: proteine (ouă, carne slabă, lapte, migdale, năut, mazăre), acizi grași (pește gras, semințe, alune, nuci), vitamine și minerale (legume, fructe, unt proaspăt) .
  • Avem grijă să aducem în organism un aport suficient de fibre alimentare variate, de alimente fermentate care ne întrețin și ne alimentează coloniile de bacterii benefice din colon al căror rol în imunitate este din ce mai intens studiat: legume, cereale integrale (tărâțe), brânzeturi fermentate, murături, iaurt, sana, kefir, cantități mici de fructe cât mai proaspăt culese.
  • Limităm stresul prin odihnă (somn), mișcare, meditații, mandre și echilibru emoțional
  • Păstrăm greutatea în limitele normalului
  • Ne echilibrăm bolile cronice (fie că se numesc hipertensiune arterială, diabet zaharat sau ulcer) cu regim igieno-dietetic și, dacă nu e suficient, cu medicamente și, pentru acestea, avem încredere în cei ce le fabrică și în cei ce ni le recomandă.
  • Facem mișcare susținută în reprize de minim 30 de minute, de câteva ori pe săptămână, atât cât ne face plăcere, cum ne face plăcere, dar educându-ne că e o bucurie să ne depășim limitele puțin câte puțin.
  • Renunțăm la fumat, la prea multă carne, la prea multe chimicale în mâncare, în băuturi sau în mediul înconjurător (deodorante, detergenți, creme, săpunuri sau haine), la prietenii sau job-uri toxice, la invidie, la obediența dusă până la anularea propriei personalități
  • Ne înconjurăm de lucruri, de sunete, de mirosuri care ne fac să ne simțim bine, liniștiți, fericiți. Care ne ajută să ne dezvoltăm reziliența sănătoasă.

 

Reziliența este un cuvânt care se întâlnește des, în ultimul timp, pe buzele tuturor.

Reziliența înseamnă capacitatea de a trece mai ușor și, mai ales, fără pierderi severe peste diferitele momente ale vieții.

”Când unii oameni fac pană de cauciuc pe autostradă sună la o firmă de tractări auto, eu sun la psiholog” spunea cineva și, parcă, nici o altă poveste nu mi s-a părut mai ilustrativă.

Nu contează ce-ți pune viața în față, important este cum reacționăm.

 

Trăind în siguranța și în confortul nostru, alunecăm adesea, fără să ne dăm seama, în speranța falsă că viața ne va permite o fericire veșnică și completă.

Și ne programăm totul să fim la adăpost de pericole: facem asigurări, mergem periodic la medic la control, ne perfecționăm continuu profesional, atenți la nevoile în schimbare ale societății, facem economii…

și vine un război, o pandemie sau poate doar un accident…și viața noastră împăturită frumos și aranjată la dungă devine un haos imposibil de controlat.

”Nu lucrurile sunt cele care ne supără, ci judecățile cu care ne aplecăm asupra lucrurilor” Epictet.

 

Pentru mulți dintre noi o prăjitură, o ronțăială sau chiar o porție caldă de mâncare (deseori atunci când, de fapt, nu ne este foame) poate fi o formulă să găsim puterea de a merge mai departe.

Fie că ne amintește de copilărie, fie că, prin activarea mușchilor masticatori, diminuăm astfel anxietatea, fie că ne simțim iubiți odată cu savoarea unei budinci, a unei creme sau înghețate moale, fină și dulce…

fie că ne luăm un booster de energie…sau pur și simplu ne relaxăm amintindu-ne de atmosfera de cinematograf alături de mirosul floricelelor…

ce facem când se acumulează kilogramele și fix acum ne dăm seama că nu mai este o problemă de aspect, ci numărul kilogramelor noastre poate face diferența între a avea sau nu nevoie de oxigen …

 

Nutriția (știința de a ne hrăni) este ceva ce ar trebui să o facem natural, precum respirația.

Nutriția nu se face pentru tot restul vieții cu cântarul pe masă.

Ceea ce avem nevoie este să ne aducem corpul la ”setările din fabrică”.

Chiar dacă setările astea sunt stricate încă din perioada intrauterină. Și avem nevoie de explorarea psihoterapeutică pentru a descoperi unde este ”piulița”  sau ”softul” care face figuri.

Asumarea responsabilității este un act de curaj. Dacă îți asumi responsabilitatea pentru orice lucru din viață, fii sigur că vei simți teamă.

 

Ai curajul să-ți asumi schimbarea din viața ta.

Oamenii își schimbă viața. Însă asta se întâmplă numai într-un singur fel. Se întâmplă prin muncă grea.

”Nu ai de ales în privința faptului că ești alcoolic (sau dependent de dulce sau de mâncare n.r.). Ai însă ocazia să alegi ce fel de alcoolic vei fi: genul care își lasă dependența să îi definească viața sau genul a cărui viață e prea bogată și plină de scop pentru a fi definită de dependență” (Eric Greitens – Navy SEAL)

Covid 19: Îmbunătățește- ți imunitatea prin alimentație corectă și echilibru emoțional

Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.

A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lyfestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.

Acest articol este propietatea alegefericirea.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.