De Ziua Internațională a Diabetului ne-am propus astăzi să discutam despre debutul bolii numita Diabet Zaharat.
O avem din nou alături pe Domnișoara Doctor Oana Parlițeanu
Domnișoară Doctor, citim și auzim în mai toate jurnalele despre un bau-bau al sănătății omului modern: diabetul zaharat. Cum ne dăm seama că avem diabet zaharat? Facem un consult de specialitate? Cât de des?
În primul rând ar trebui să menționăm ca există mai multe tipuri de diabet zaharat. Cele mai des întâlnite sunt, în ordinea frecvenței: diabetul zaharat de tip II, diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat gestațional.
Sa înțeleg ca cel mai răspândit este diabetul zaharat de tip II?
Da. Dacă luam în calcul populația generala, diabetul zaharat de tip II este cel mai răspândit. Si este cel pe care îl putem influenta cel mai mult prin regimul de viață. Diabetul zaharat de tip II apare, în general, după prima tinerețe. Deși exista tot mai multe cazuri de diabet de tip II apărute la copii și tineri, și de acesta anomalie sunt răspunzătoare obezitatea infantilă si regimul de viață dezordonat, consumul mare de dulciuri, aceste cazuri sunt, totuși, rare raportat le numărul total de cazuri de diabet de tip II. Acesta apare, cum am menționat, mai ales la persoane mature, dar poate să-și facă debutul si la bătrânețe. Cel mai caracteristic simptom este setea. Bolnavul bea apa, mult peste un litru pe zi, dar bea de sete, își simte mereu gura uscată si evident merge des și mult la toaleta.
Apare nevoia de a mânca dulce. Și nu mă refer aici la dependența de dulce, care este, in general, orientată către un anumit aliment, o anumită consistență… Nu, in cazul diabetului de tip II ar manca orice, dulce să fie. Si mai mult decât atât, deși mănâncă, slăbește! Slăbește pe cantar, dar se si simte slăbit, fără forță, obosit, fără energie.
Uneori pot sa apară furnicături si parestezii la membrele inferioare, pentru că se instalează deja neuropatie diabetica (o complicație frecventa a diabetului zaharat). Sau se diagnostichează cu ocazia unui episod vascular acut (fie un accident vascular, fie un infarct miocardic). Sau chiar cu debutul unei insuficiente renale. Mai rar întâlnit acum este diagnosticul pus cu ocazia unor tulburări de vedere sau a unei răni care nu se vindeca in parametrii normali de timp.
Si cum putem preveni să aflam diagnosticul odată cu instalarea complicațiilor?
Mergem și facem analize (glicemia) cel puțin o data pe an. Si asta mai ales la grupele de risc: persoane care au in familie aceasta boală, care au născut copii peste 4 Kg sau care au avut la naștere peste 4 Kg, persoane care au făcut tratamente cronice cu corticosteroizi, persoanele obeze, persoanele care au avut diabet gestațional.
Ce este diabetul gestațional? Nu este un termen foarte comun.
Diabetul gestațional este diabetul care apare in timpul sarcinii. Exista și aici grupe de risc: mămicile care au mai făcut diabet gestațional în timpul unei sarcini, prezintă riscul sa mai facă și la altă sarcina. Cele care iau foarte mult in greutate in timpul sarcinii. Cele care au în familie diabet zaharat de tip II, cele care au făt macrozom (cu greutate mai mare decât normalul pentru vârsta de sarcina) si cele care au fost copil într-o sarcina in care mama a dezvoltat diabet gestațional.
Si cum depistăm acest tip de diabet?
In protocoalele actuale de urmărire a unei sarcini, exista testul de toleranță la glucoza. Se face in săptămâna 28-a, dacă rețin bine. E un test foarte simplu: mămica postește 12 ore (interval de post normal recomandat pentru orice persoana sănătoasă pe parcursul nopții), apoi bea 75 de grame de glucoza dizolvata in apa cu lămâie si apoi se dozează glicemia (glucoza din sângele circulant). La o ora ar trebui să fie sub 200mg/l, iar la 2 ore mai puțin de 140mg/l. Dacă valorile depășesc aceste cifre, se instituie un regim alimentar adecvat, se monitorizează mama si copilul si, daca situația nu se poate menține sub control, se administrează insulină.
De cele mai multe ori se reglează după naștere, dar uneori mămica rămâne sub tratament cu insulina chiar toata viața. Oricum atât mama cât si copilul vor trebui sa-si supravegheze regimul alimentar si sa-si monitorizeze anual glicemia toata viața. Ei sunt predispuși la apariția diabetului zaharat tip II.
Cum depistăm diabetul zaharat de tip I?
Daca diabetul zaharat de tip II si, in unele cazuri si diabetul gestațional, pot avea un debut insidios, greu de diagnosticat in lipsa dozării glicemiei, diabetul zaharat de tip I debutează brusc, zgomotos, cu simptomatologie grava, tipice, care ne îndrumă către urgenta medicala, unde diagnosticul este pus relativ ușor: tânăr sau copil care bea cantități foarte mari de apa (chiar si 10l/zi), este obosit, palid, glicemia are valori foarte mari. Daca la diabetul zaharat de tip II, este mai dificil de pus diagnosticul, dar, daca ești disciplinat si urmărești indicațiile medicului, poți trăi fără complicații foarte mult timp, in cazul diabetul zaharat de tip I tratamentul (igieno-dietetic si de substituție – adică insulina) este partea cu adevărat dificilă. Doar formând o echipa cu medicul specialist in diabet, nutriție si boli metabolice, fiind foarte atent clipa de clipa la cum te simți, la ce simți, poți reuși să trăiești cu aceasta boala.
Exista numeroase articole în social-media , mai ales, care spun că se poate vindeca diabetul, poate cu plante, poate cu meditații sau dezvoltare personală. Ai întâlnit și astfel de cazuri?
Exista situații in care diabetul zaharat de tip II poate fi controlat doar cu regim alimentar. Asta nu înseamnă că se vindeca. De asemenea exista situații in care, cu un regim alimentar extrem de drastic si monitorizări zilnice de glicemie, diabetul zaharat de tip I poate si controlat cu 1-2 injecții de insulina pe zi. Dar vindecări eu personal nu am întâlnit si nici profesorii mei, deși unii dintre ei au ajuns la vârste si ani de experiență respectabile, cu sute de mii de cazuri văzute, dar nici ei au prezentat vreodată (deși sunt sigura ca ar fi fost o mare curiozitate științifică si nu ar fi trecut neobservat) ca un pacient de-al lor, diagnosticat si urmărit o perioada sa aibă, indiferent de soluția alternativa, dovezile unei vindecări de diabet zaharat.
Mulțumesc tare mult, si te mai așteptăm cu drag in paginile noastre cu învățături captivante, ca de fiecare data.
Acest articol a fost preluat de ”colegii” de la ”Adevarul” fără specificare sursei (site-ul Asociației pentru educație medicala Alegefericirea)!
Pentru alte articole medicale apasă AICI
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Alte interviuri cu medici:
Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
Dacă vrei să vorbim, apasă butonul programează-te!
We will contact you soon.
We will contact you soon.