Tema acestui referat am primit-o într-o zi de sfârșit de mai 2020. Nu mai țin minte dacă a fost chiar 21 mai, dar sigur a fost pe-aproape. 21 mai este ziua de naștere a Ilenei Vulpescu, scriitoare și traducătoare, personalitate care mi-a marcat adolescența.
A venit firesc alegerea unui personaj literar (pentru a ilustra călătoria mea de cunoaștere și explorare pe tărâmul proceselor cognitive și reglatorii) din cărțile dumneaei.
Smaranda Hangan
Prima parte o puteți citi AICI
Memoria voluntară a Smarandei, exersată in anii de școală a fost pusă la încercare când, pentru un post la editură a trebuit să dea probă de traducere în greacă, latină, franceză și engleză. Rezultatele fuseseră excelente – dovadă a unei bune memorii voluntare.
Nici la memoria involuntară nu pare că stătea rău, având în vedere că pigmenta discuțiile cu versuri populare pe care, cu siguranță le reținuse fără să o oblige nimeni: ”și de supărare multă/mi-a căzut lumea urâtă”.
Principalii indicatori după care apreciem eficienţa generală a memoriei sunt:
Aici Smaranda ne uimește cu cantitatea totală şi diversitatea cunoştinţelor şi experienţelor acumulate şi păstrate în stare funcţională: știe latină, greacă, engleză și franceză la nivel de traducător și profesor, știe pedagogie, croitorie, dactilografiere. Știe să dea un sfat bun în orice situație, știe să fie empatică, știe să tacă, atunci cînd circumstanțele o cer.
Smaranda este prezentă în amintirile și poveștile altor personaje, în roman.
Comunicarea verbală este impecabilă, nu numai datorită formării sale umaniste, dar și încărcată cu vorbe de duh păstrate din zestrea populară de care este atât de mândră.
Distingem un episod în care forța cuvântului ”nu” este dublată de forța sonorității și postura cu care sunt rostite acestea (V, AC, p. 361). Se descrie un bun-simț al gesturilor, al posturii: Smaranda nu stă picior peste picior, nu se dezbracă în fața copilului (chiar dacă sunt de același sex), nu extrage avataje din faptul că este o femeie frumoasă (o spun și scriitorul Alexandru Bujor, și avocatul Gheorghiu) și nu se poartă ca și când asta ar fi ceva deosebit. Se îmbracă corect și modest. Apreciază calitatea hainelor la modă (poartă pantofii de crep dăruiți de o muncitoare), dar nu face caz de ele (imprumută aceiași pantofi și vecinei Marilena). Are, reminiscență a țăranului din ea, haine ”de bune” pe care le poarta în situții speciale (ca de exemplu la întâlnirea cu avocatul Mario Sidalgo, dar și de fiecare Crăciun), deși ele sunt destul de obișnuite (o fustă neagră și o bluză croșetată), dar le atribuie valoare simbolică investindu-le emoțional. Știe când este necesar să-i privească pe oameni în ochi, când vorbește și când să vorbească în timp ce bate la mașină sau croșetează. Puterea gestului ce dă forță comunicării Smarandei o regăsim într-o imagine din Carnetul din port-hart. Când prietena ei, Marina, își amintește de puterea unei mâini puse pe umăr ce însoțește vorbele liniștitoare și care nu poate fi suplinită, oricât de mult adevăr și bun-simț ar pune cineva în vorbe.
”Indiferent de forma în care se manifestă, – involuntară, voluntară sau postvoluntară –, atenţia pune în evidenţă un ansamblu de dimensiuni pregnant obiectivabile şi relativ riguros cuantificabile, pe baza cărora poate fi analizată, comparată şi evaluată.” (Golu, 2007)
– volumul. Smaranda dovedește că poate cuprinde un număr relativ mare de elemente simultan, cu claritate, de exemplu atunci când apreciază diversitatea naturii umane, observând cu acuratețe comportamente, mimică, tăceri…
– concentrarea, considerată și dimensiunea cea mai importantă a atenției (Golu, 2007). O descriere bună a capacității de concentrare mare pe care o are Smaranda este momentul în care îi explică fiicei sale, Sânziana de ce părerea ei despre Alexandru Bujor este pertinentă și îi descrie că atunci când bătea la mașină romanele lui, ”cântăream fiecare cuvânt”. Iar profunzimea concentrării se va fi dovedit câțiva ani mai târziu când fiica se convinge, prin suferință, câtă dreptate avea mama ei.
– stabilitatea atenției Smarandei e pusă la încercare de ani de bătut la mașină impecabil, atentă la orice derapaj lingvistic (vezi corecturile pe care i le propune ginerelui său)
– mobilitatea
– distributivitatea se dovedește a fi destul de mare, Smaranda putând face mai multe lucruri (bine!) în același timp, de exemplu croșetează și ”povestește” Hamlet, dar include în rezumatul piesei de teatru și multiple elemente didactice, pentru a fi complet înțeleasă de coana Leana.
Smaranda Hangan nu este, cel puțin atât cât ne prezintă autoarea Ilena Vulpescu, o persoană ancorată în vise. Deși i se întâmplă lucruri grave, visele premonitorii sau doar stranii, memorabile, nu-și găsesc locul în poveste. Formația ei fundamental academică o împiedică probabil să le dea mare importanță chiar dacă au existat.
Smaranda nu fabulează, și nici nu cade frecvent în reverii romantice sau existențiale. Un unic moment (repetitiv) este surprins în carte în care Smaranda, cu privirea în zare, mărturisește că ”îi masoară pasul” vremii…
Dovedește însă o imaginație reproductivă. Pentru că folosește toate informațiile (multe!) acumulate de-a lungul timpului la un nivel superior decât ar fi făcut-o simpla memorare.
Smaranda caută în muzicalitatea declinărilor latinești bogăția spirituală a unor strămoși meniți să justifice dragostea ei nemăsurată pentru țara în care s-a născut. Întrebată de tatăl ei cum se spune ”bou” în latină, ea recită declinările complete, convingându-l prin muzicalitatea limbii să-i îngăduie să-și continue studiile. Folosește repere istorice de mai mare sau mai mică însemnătate pentru a-și argumenta convingerile de viață, deciziile, schimbările în atitudini și psihologie. Edificatoare, în acest sens este explicația transformării comportamentului vis-a-vis de un prieten evreu după ce războiul, nazismul și persecuția pe care o suferise poporul ales trecuseră de mult. Nu era vorba doar de evocarea unor vremuri de tristă amintire, ci impactul pe care simplul fapt că avuseseră loc acele enormități le produseseră în sufletul oamenilor. Chiar și în al acelora care nu numai că nu le acceptaseră, dar chiar le condamnaseră și luptaseră împotriva lor, așa cum soțul Smarandei, doctorul Gheorghe Hangan și prietenul lui, doctorul Daniel Șerban se revoltaseră și îl ascunseseră pe prietenul lor Iancu Stein în perioada legionară, dar apoi nu mai spuneau (ca înainte) bacuri cu evrei în fața lui, deși îl știau om cu simțul umorului. Iar Smaranda simte nevoia unui periplu istoric din vremea imperiului roman, trecând (cu rost) prin Grecia și Roma antică pentru a explica și a susține teoria discriminării pozitive a eveilor. Imaginația transformă, astfel, prin legea transformării, filmul mental al evenimentelor evocate facilitând înțelegerea modificărilor afective și de comportament, compunând o nouă realitate, diferită de faptele istorice propriu-zise, dar consecință a lor. Este îndeplinit astfel criteriul noutății și al originalității, realitatea actuală fiind total diferită de cea istorică, evocată doar ca argument. (V, AC, p. 274-278).
Imaginația creatoare, dacă a existat, este evocată de Ileana Vulpescu pentru personajul nostru doar în treacăt, atunci când comentează Sînziana rochiile înflorate pe care Smaranda i le face coanei Leana din Costinești.
Fiind o femeie singură și…perfectă, aceste două trebuințe sunt explorate indirect in roman. Fără să fie prezentată ca sălbatică, experiențele senzuale sunt prezentate ca limitate. O dragoste intelectuală ”la verticală” imposibilă, o cerere în căsătorie îndoielnică și marea dragoste de după soțul ei, de care se desparte din motive ”ideologice” reprezintă întreaga panoplie.
Știm însă că este adepta ideii că ”amorul și gripa se tratează la pat”, dar și că ”fidelitatea e corozivă”, ceea ce lasă deschis portretul unei femei normale din punct de vedere al trebuințelor de sex și senzualitate.
continuarea o puteți citi AICI
Dacă ți s-au părut utile informațiile sau doar ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!
Nu este necesar să alegem între a fi științifici și a fi plini de compasiune. Putem să le facem pe amândouă în același timp. Comportamentele noastre, fie ele cele mai bune sau cele mai rele, sunt produsele biologiei noastre.
A consemnat Dr. Roberta Rosca, doctorul tău de emoții.
Abonează-te la canalul de YouTube Alegefericirea AICI
Acest articol este proprietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Apasă pe logo-ul INIMĂ de la începutul paginii pentru a reveni la meniul principal.
We will contact you soon.
We will contact you soon.