Despre sănătate, cu Doamna Doctor Cristina Sisu, medic primar medicină de familie
May 8, 2020
rinichii sanatosi
Cum ne păstrăm rinichii sănătoși pentru cât mai mult timp
May 8, 2020

Despre sănătatea rinichiului

Stăm de vorbă cu Doamna Doctor Flavia Turcu, asistent universitar, medic primar nefrologie la Spitalul Sfântul Ioan din București despre sănătatea rinichiului. Flavia lucreaza acum in singura sectie de nefrologie si dializa care asigura urgentele de dializa acuta din Bucuresti: Clinica de Nefrologie și Dializa a Spitalului clinic de urgenta ”Sf. Ioan”, clinica condusa de unul dintre cei mai capabili si mai entuziasti profesori universitari din sistemul medical romanesc, Domnul profesor doctor Ionel Alexandru Checherita.
Pe Flavia am cunoscut-o când era încă rezidentă. Deșteaptă, ambițioasă, muncitoare, îi prevedeam de atunci un viitor strălucit pe care l-a confirmat prin dedicație și devotament pentru meseria pe care și-a ales-o.
Partea întâi a acestui interviu, despre cum ne păstrăm rinichii sănătoși cât mai mult timp, o puteți citi aici.
• Astea ar fi cele 12 porunci pentru a menține un rinichi funcțional cât mai mult timp. La care se adaugă verificarea periodică. Ce facem când avem antecedente de calculi renali?
• Daca avem o predispozitie pentru litiaza renală, atunci trebuie să asigurăm hidratatea corecta și un pH urinar normal. Un pH prea alcalin, favorizeaza, pe lângă infecțiile urinare, și depunerile de calculi de stivită (amino-fosfato-magnezieni). Un pH acid favorizează apariția calculilor de acid uric. Deasemenea tinem un regim alimentar adecvat tipului de calcul pe care suntem predispuși să-l dezvoltam. Pentru asta, atunci cănd eliminăm un calcul, îl ducem la analiză. De exemplu putem asocia alimentele bogate in oxalați (pe care ar trebui să le evitam, dar asta e dificil) cu alimente care conțin calciu. În intestine, oxalații și calciul formeaza oxalatul de calciu care nu se absoarbe, ci se elimină prin fecale. Și acest amanunt există în înțelepciunea și implicit bucătăria popoarelor de foarte mult timp, așa, de exemplu, și noi, și italienii, și grecii, și bulgarii mâncăm brânză cu roșii sau francezii mănâncă nucile (cantitati mici pentru ca sunt și hipercalorice) cu brânzeturi fine, făcând din aceasta gustare o delicatessa. Nu luam suplimente de calciu si vit D3, fără să ne fie indicate de un medic, după ce am făcut analize ca să constatăm deficitul/nevoia. Acestea favorizează nu numai depunerea de calciu sub forma de calculi, dar poate induce depunerea de calciu in țesutul renal (nefrocalcinoză). De un calcul mai scăpăm, îl eliminăm, îl distrugem, îl operăm, dar de calciul depus în rinichi nu avem cum să scăpăm. Luăm, în schimb, suplimente cu vitamina B6 și magneziu, care, din contră, au efect protector. Si facem periodic ecografii! Când un calcul este obstructiv (întrerupe complet eliminarea de urină), ne ducem sigur la medic pentru că doare foarte tare. Dar, când avem un calcul parțial obstructiv, curge ceva urină pe lângă el, ne doare suportabil sau mai deloc, zicem că e spatele, mai luăm un antiinflamator…dar, in timp, apare hidronefroza, adica un fel de “lac de acumulare” deasupra calculului și putem ajunge pană la a pierde rinichiul. Practic urina care nu se elimină ne distruge țesutul renal. Aici, ca o parantez vreau să atrag atenția că este bine să micționăm la primele semne. Să nu ne ”ținem”. Pentru că urina se întoarce către rinichi dacă ne forțăm să nu micționăm și distrugem rinichiul.
• Ce facem dacă avem deja o afectare renala. Aplicăm mai drastic metodele de preventie pe care le-am detaliat anterior?
• Daca avem o afectare renala discutam orice modificare in regimul de viata cu medical nefrolog, pentru ca totul depinde de ce boala avem. De exemplu in nefrita care pierde sare îi dăm pacientului sare, pentru că lipsa sodiului este foarte gravă, dar, în alte afecțiuni, restrictionăm aportul de sare (nu excludem sarea din alimentație decât dacă avem această indicație în mod expres de la medic). Sau in afectarea renală reducem aportul proteic la 0,6g/kg corp/zi. Totul e discutabil. Dacă avem aciditate urinară creștem consumul de legume și fructe, dar putem ajunge să dăm și bicarbonat, dar dacă dăm bicarbonat pe o urină alcalină facem și mai mult rău. Conteaza mult vârsta pacientului. La bătrâni nu scădem tensiunea arterială foarte mult, nu mai dăm antiinflamatoare nesteroidiene decât cu multă precauție, îi incurajăm să bea apă (pentru ca mulți au senzația de sete alterată) mai ales daca e cald. La bătrân scade și numărul de nefroni, avem de-a face cu așa numitul rinichi senil și trebuie să-l protejăm mult mai mult. Nu le dam ceaiuri diuretice, ceaiuri chinezesti, îi sfătuim să evite expunerea la cald și la frig. Prescriem doar anumite antibiotice, care sunt mai puțin toxice renale, de aceea îi învățăm să evite infecțiile printru-un regim igienic corespunzator. Să evite alcoolul.
• Impactul expunerii la temperature extreme pare să aibă foarte mare importanță în sănătatea rinichiului.
• Sigur că da. Mai ales atunci cand asociem efortul fizic susținut cu expunerea la caldură, apare deshidratarea, scade tensiunea arterială, apare oligoanurie si poate apărea fenomenul de rabdomioliza (se intalneste si in cazul convulsiilor care dureaza mai mult timp), adica distrugerea tesutului muscular care poate merge până la insuficiență renală acuta. De-a lungul timpului am avut mai multe astfel de cazuri, doua m-au impresionat în mod deosebit, doi barbati sanatosi care, după suținerea unor probe sportive intense, în condiții de căldură foarte mare, au intrat de urgență de supleere renală. Din fericire au ajuns la timp la spital, au avut rinichii sănătosi și au recuparat 100%.
• Daca ar fi sa alegeti un sfat foarte simplu pentru protejarea rinichiului ce le-ati spune cititorilor site-ului?
• Atunci când există in familie o afectare renală, să țină foarte strâns legătura cu medicul nefrolog. Să facă periodic analize și investigații indicate de acesta și să se consulte cu nefrologul la orice schimbare de regim, la orice medicament pe care îl iau, pentru că este cel mai important să previi sau măcar să tratezi din stadii incipiente orice afectare renală.
A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lyfestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.
Mai multe articole găsești AICI
Acest articol este propietatea alegefericirea.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Pentru donații în favoarea Asociației, te invităm AICI.