Folosirea florilor în reglarea emoțiilor – Terapia florala Bach
April 5, 2020
Sezătoare în grădină pe teme medicale
August 22, 2020

Dieta în izolare

dieta în izolare

Pro și contra ideii de dietă în izolare
Stăm acasă. Unii mai cu bucurie, alții mai de nevoie. Dar stăm acasă.
Întâi am fost noi și televizorul. Apoi ne-am saturat cu toții de Covid pe toate programele și am limitat ecranul. Până și Netflix a devenit inutil în doză mare. Am optat, treptat, pentru spațierea îngurgitării de producții cinematografice. Părea că am rămas doar cu noi înșine: să ne explorăm, să ne cunoaștem, să ne iubim, sau măcar să ne acceptăm… Dar așa am descoperit un intrus. Perfid. Tăcut. Părea plin de utilitate. Dar de fapt… ispitirea pare inocentă. Și e acolo. Ei bine da: nu am fost niciodată singuri.

Am fost noi (emotionați, sensibili, inocenți) și el, Frigiderul!dieta in izolare


Ce putem face? Să ne plângem în continuare? Ne plângem de virusul perfid care strâmtează hainele neutilizate din șifonier? Mâncăm ciocolată cu ochii închiși pentru că nu mai vrem să vedem dulciuri? Ne consolăm că vara asta oricum e… amânată și până vara viitoare cine știe ce-o mai fi? Acceptăm situația că ne vom mândrii cu kilogramele luate “de izolarea asta”? Sau ne suflecam mânecile voinței și să luăm atitudine?
Dieta în izolare nu pare să aibă sorți de izbândă:

 • facem mai puțină mișcare
 • suntem tentați să mâncăm mai mult din motive emoționale: de plictiseală, de singurătate, din incapacitatea de a ne gestiona frica…
 • ne-am făcut provizii și acum trebuie terminate înainte să expire produsele…
 • avem timp și stăm mai mult la masă…


De ce cred eu că o dieta în izolare are sorți de izbândă?
Pentru că acum putem lupta mult mai eficient cu cel mai temut inamic al siluetei omului modern: tentația!
Nu mai ieșim în oraș, nu mai vedem prăjitura cu frișcă, nu ne-o mai dorim. Simplu… sau nu tocmai.
Deci:

 1. Nu pleca la cumpărături fără listă. În felul acesta vei merge mai rar, vei cumpăra mai eficient și vei sta cât mai puțin în magazin. Suntem obligați de împrejurări să mergem cam la aceleași magazine. Deci fă o listă în ordinea raioanelor, să pierzi minim de timp la cumpărături. Notează-ti opțiuni. Dacă mi-am propus să gătesc aia și nu găsesc, atunci pot lua cealaltă sau cealaltă…
  Cel mai important: atenție ce treci pe listă: fără dulciuri, fără patiserie, fără mezeluri la kilogram, fără cașcacal, fără brânzeturi vrac. Și dacă a revenit în magazine, te poti lipsi de zahăr, ulei, făină. Folosește cât mai ai deja prin casă. Pune-ți imaginația la încercare: dacă ar fi penurie… Spune Nu: produselor de ronțăit (de la covrigei la alune), sosurilor procesate industrial și semipreparatelor (acum ai timp să le faci în casă), cartofilor prăjiți (inclusiv cei congelați), pane-urilor, înghețatei industriale.
 2. Du-te la magazin după ce ai mâncat, să nu ai tendința de a cumpăra extra.
 3. Cumpară riguros, după listă – sortimente și cantitați. Oferă-ți un bonus. Dă-ți voie să iei un singur lucru care nu e pe listă sau, și mai bine!, premiază-te dacă respecți lista. O pernă nouă pentru fotoliul preferat, o bluziță sau o carte sunt tot atâtea prilejuri de bucurie!
 4. Aruncă mănușile înainte de a intra în mașină sau în casă (daca e posibil), dă-ți masca jos imediat ce ai intrat in mașină (dacă și tu călătorești singur) sau în casă. Nu uita pentru ce stăm izolați!
 5. Dezinfectează produsele cumpărate. Ideal la soare. Dar și cu apă și eventual săpun/detergent de vase, dacă se pretează. O idee bună este să cumpărăm predominant fructe și legume, mezeluri preambalate, în cantități mici, brâzeturi asemenea, în pachete mici.
 6. Nu merge la magazin mai des de o dată pe săptămână. Nu ai vrea să te expui posibilei infectări!
 7. Daca ți-e “pofta” de ceva promite-ți că o să-ți cumperi săptămâna viitoare. Iar atunci reconsideră promisiunea. Poate ți-a trecut între timp. Nu-ți oferi compensator altceva.
 8. Inventează modalitați speciale de a face mișcare: dans, de exemplu. Sau poate o curățenie inedită. Eu am șters intr-o zi lustrele: am dat jos abajururile de cristal, le-am spălat și apoi le-am pus la loc. A fost o operatiune atat de migăloasă la înălțime încât am dormit neîntoarsă!
 9. Pe principiul “de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere” dacă nu ai în casă alimente care îngrașă, nu ai cum să le mănânci. Foamea emoțională e însă inventivă. Ai mare grijă din ce te-a dus capul să ronțăi sau să fabrici alimente hipercalorice și taie de pe listă săptămâna urmatoare.

Inventează-ți o săptămâna (sau mai multe) de ”vacanță”. Îmbracă-te în haine adecvate. Creează-ți un cadru: mănâncă pe covor, stând pe perne sau inventează perdele speciale, ascultă un anumit tip de muzică, citește carți de spiritualitate sau măcar de dragoste și propune-ți să mănânci cât mai puțin: supe și sucuri de legume, de exemplu. Sau regimul cu 4 cereale… sau… doar 2-3 fructe exotice pe zi și atât. Imaginează-ți că ești într-un resort de lux. Planuiește-ți cu minuțiozitate programul și ține-te de el. Uită-te la filme cu și despre spiritualitate. Urmărește instructori de yoga pe youtube. Bea ceai. Umple-ți casa de flori parfumate. Pune uleiuri esentiale cu lavanda, menta, ylang- ylang în difuzor. Dacă ai poftă ciudată de dulciuri, pune ulei de scorțișoară, te va ajuta să reziști tentației. S-ar putea chiar să-ți placă și să treaca mai repede izolarea!
Să auzim doar de bine!

A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lifestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.

Acest articol este propietatea alegefericirea.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.