Colesterolul crescut – o boala?
February 8, 2020
terapie florala Bach
Folosirea florilor în reglarea emoțiilor – Terapia florala Bach
April 5, 2020

Constelatia intentiei

constelatiile intentiei

Constelatiile intentiei nu sunt constelatii familiale. Dar functioneaza pe principii asemanatoare.
Constelatiile familiale s-au dezvoltat in psihologie pentru ca, uneori, e dificil sa accesezi corect memoria. La toate constelatiile familiale la care am participat, oamenii care-si lucrau constelatia aveau interpretari eronate ale evenimentelor. Si nu intelegeau de ce terapia traumei nu dadea rezultate, ca sa afle ulterior ca nu tratau trauma corecta. Constelatiile familiale sunt cu atat mai eficiente cu cat psihoterapeutul care le modereaza reuseste sa deschida un cerc emotional in care toti cei prezenti consimt sa participe, lasandu-si ”la usa” propria personalitate. Faptul ca simteam sa ma port sau sa spun lucruri pe care, in mod normal, nu le-as fi facut sau nu le-as fi rostit, sa cred in ceva care era contrar principiilor mele sau/si intr-un final sa constientizez ca, in afara de iubire, nu exista principiu solid…toate astea m-au facut sa sustin constelatiile familiale ca o metoda exceptionala de a rezolva emotiile izvorate din trecut. Al tau sau al familiei tale.
Un element exceptional a survenit atunci cand am participat la ”constelatia intentiei”. De data asta nu mai era ceva legat de familie, de neam, ci chiar de tine insuti. De deciziile pe care esti sau nu pregatit sa le iei. De perspectivele pe care le vezi cu sau fara corectitudinea si claritatea necesara luarii unei hotarari.
Si asa o intrebare… sau o sentinta…este notata. Personajul principal alege pentru fiecare cuvant (inclusiv conjunctii sau numerale!) cate un participant. Din jocul si semnificatia cuvintelor vezi tabloul perspectivei. Maiestria psihoterapeutului este foarte mare pentru ca el decide introducerea altor cuvinte sau altor personaje in joc. Pana se obtine claritate, calm si liniste interioara. Mai mult, poate, decat la constelatiile familiale, cei prezenti isi primesc propriile raspunsuri la intrebari rostite sau nepuse nicicand. ”Dincolo de mama iti gasesti tatal” a fost un mesaj format din cuvintele interpretate de cineva…Sau care este semnificatia cand tu esti ales sa interpretezi numai cuvinte de legatura (al, sau, si, a, si)?
Uneori nu mai vrei sa cauti in trecut sursa dificultatilor tale de adaptare. Uneori vrei sa stii doar ce sa faci acum. Poti sa mergi la un coach, sa te incarci de energie si sa iei…o decizie proasta, bazandu-te pe forte care nu-ti apartin. Pentru ca, e drept, oricare dintre noi, intr-un moment de exaltare, putem merge pe carbuni incinsi. Dar nici unul dintre noi nu ne traim viata ca pe o continua exaltare. Sau poti sa mergi o jumatate de zi sau o zi intreaga si sa te joci de-a viata, invatand ca neputinta ta de a lua o decizie cu claritate si usurinta vine de undeva, din trecut, cel mai des, sau chiar din insasi fiinta ta, pentru ca tu asa esti. Si nu semeni cu mama, cu tata, cu vecina, cu colega…Si ceea ce li se potriveste lor, nu ti se potriveste si tie.
Pe mine ma pasioneaza nutritia si echilibrul emotional. Am gasit in constelatia intentiei o solutie extraordinara (concreta si rapida) de a intelege ce ne impiedica sa mancam corect: adica putin, variat si cat mai natural.
Depinde foarte tare si de psihoterapeutul care faciliteaza procesul. Cat este de implicat, cat este de pasionat de ceea ce face, cat de mult tine la juramantul lui Hypocrate: primum non nocere (mai intai sa nu faci rau).
Eu am fost la Psih Florentina Bocai cu care sper sa fac, in curand, si un interviu. 
Daca medicina alopata ar fi oferit solutii tuturor problemelor de sanatate, medicina alternativa nu ar mai fi proliferat, sau, oricum, nu la nivelul actual.
Exista doua categorii mari de oameni care ”tradeaza” medicina alopata. Si asta se intampla indiferent de nivelul educational sau intelectual. Sunt acei pacienti care au boli cu componenta psiho-somatica si aceia pentru care medicina stiintifica recunoaste ca nu mai poate face nimic.
Fara a fi o medicina alternativa, ci o stiinta dezvoltata din medicina (primii psihoterapeuti au fost medici psihiatrii), psihoterapia se impleteste tot mai mult cu medicina pentru a se potenta reciproc, iar prezenta psihologilor in spitale si clinici medicale este doar un semn al acestei dezvoltari.

A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lifestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.

Acest articol este propietatea alegefericirea.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.