Colesterolul crescut – o boală?

revelion fara kilograme in plus
Cum petrecem Revelionul fără kilograme în plus
decembrie 31, 2019
Terapia florală Bach – în reglarea emoțională
aprilie 5, 2020

Colesterolul este o grăsime.

Una specială pentru noi, oamenii. Din această cauză, natura a creat mecanisme să o producem, în cazul în care nu o găsim în alimentație.

Colesterolul intră în compoziția membranelor (pereților) celulare și tot el este baza producerii unor hormoni.

De aceea nu putem trăi fără colesterol.
Dacă există prea mult colesterol în sângele circulant, acesta se depune pe pereții arterelor formând așa numitele placi de aterom.

Acestea sunt responsabile de apariția și agravarea bolilor cardio-vasculare (cele mai grave fiind infarctul miocardic și accidentul vascular), dar și a dementei senile.

Colesterolul crescut este deci, o boală? Nu. Este doar un semnal de alarmă.

În general, colesterolul crește ușor în perioada toamnă – iarnă și scade primăvara-vara.

Aici are un rol sedentarismul, alimentația, dar și adaptarea organismului la frig.
S-a observat de asemenea o tendință de creștere a colesterolului la femeile la menopauză, în caz de hipotiroidie, la persoanele cu indice de masă corporală crescut (obeze) sau în cazul în care circumferința taliei depășește 80-89 cm la femei și 90-100 de centimetrii la bărbați.

Fumatul este dovedit ca un factor care influențează creșterea colesterolului, în timp ce exercițiul fizic acționează cu rol protector, în sensul menținerii colesterolului în limite normale.
Există și predispoziții familiale de a avea colesterolul crescut, care poate sau nu să fie însoțit și de predispoziția la boli cardio-vasculare.
Dar, cei mai mulți cercetători consideră, mai nou, colesterolul crescut ca un market al inflamației ficatului.
Colesterolul, folosit de organismul uman, provine parțial din producția proprie, producerea lui având loc în ficat, parțial din aportul alimentar.

Dacă mâncam alimente care conțin colesterol în cantitate mai mare (alimente de origine animală), exista niște mecanisme care ajustează corespunzător producția proprie.

Sigur, dacă exageram consumul de gălbenuș de ou, carne grasă, dar mai ales grăsimi trans (margarina) și zahăr, aceste mecanisme sunt perturbate.

Alimentele de origine vegetală nu conțin colesterol. Deci atunci când vedem scrie pe o sticla de ulei eticheta colesterol-free este adevărat, dar un non-sens.
Dar cel mai grav este când consumăm alimente care ”obosesc” ficatul. Iar acesta răspunde cu o producție exagerată de …colesterol.

De aceea în cazul în care, la analize, constatați colesterol mărit, chiar înainte de a merge la programarea obligatorie la medic, diminuați din alimentație: dulciurile, margarina, alcoolul, sucurile de fructe (fructoza din fructe se metabolizează în ficat prin aceleași mecanisme ca și alcoolul, iar sucurile aduc cantități mari de fructoză rapid absorbabilă) și luați doar acele medicamente care vă sunt prescrise de medic ca fiind absolut necesare.
Există două feluri de colesterol. De aceea, atunci când mergeți la analize, solicitați și dozarea fracțiunilor lipidice (lipidograma), nu doar dozarea colesterolului.
Există un așa numit colesterol bun, protector (care apare pe buletinul de analize ca HDL colesterol) și un colesterol rău (LDL colesterol).

Asta înseamnă că un colesterol crescut doar pe seama creșterii HDL colesterolului este o situație mai puțin alarmantă decât colesterolul crescut pe seama creșterii LDL colesterolului.
Este foarte important, să ne dozăm periodic colesterolul.

Țineți cont de variațiile induse de anotimp.

Și fiți atenți la acele alimente care ne stresează ficatul: dulciurile, margarina (includeți aici și majoritatea foietajelor), alcoolul, medicamentele fără prescripție, sucurile de fructe (mai mult decât un pahar mic pe zi). Consumul lor exagerat duce, printre altele, și la creșterea colesterolului.

Daca totuși doriți să aveți in meniu aceste alimente, combinați-le cu vegetale bogate in fibre (salate, murături).

Fibrele încetinesc absorbția.

Pectina (o zaharidă din categoria fibrelor alimentare solubile) din măr are, de asemenea un rol în încetinirea absorbției colesterolului.
Echilibrul este mereu sinonim cu sănătatea.

Colesterolul este important pentru viață, dar excesul este de evitat.

A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lifestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca (doctor de emoii).

Acest articol este propietatea alegefericirea.eu și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *