tulburari alimentare
Tulburarile alimentare sunt, de fapt, tulburari emoționale?
September 10, 2018
rinichii sanatosi
Despre sănătatea rinichiului
October 8, 2018

Ziua internationala a spalatului pe maini

Tema pentru Ziua internationala a Spalatului pe maini 2018 este spalatul pe maini, igiena alimentatiei si nutritie. Sloganul de acest an ”mainile curate pastreaza sanatatea” ne ajuta sa facem din spalatul pe maini parte integranta a fiecarei mese.
Spalatul pe maini este o componenta importanta a mentinerii sanatatii.
Spalatul pe maini mentine elevii sanatosi si gata sa invete. Potrivit site-ului organizatiei Global Handwashing in fiecare an, 242 milioane de copii lipsesc de la scoala din cauza diareei. De aceea este atat de important sa asiguram acesul copiilor la sapun si apa la scoala si acasa. Asociatia pentru educatie medicala Alegefericirea va dona in aceasta saptamana servetele umede antibacteriene si sapun la diferite scoli, gradinite si licee.
Care este unul dintre cele mai importante ”secrete” care cresc calitatea vietii, scad riscul de infectii si previn boli (unele foarte grave)? Apa si sapunul. Azi pare un raspuns banal, dar cu nu foarte multi ani in urma impunerea unor reguli precum spalatul pe maini a condus la scaderea considerabila a raspandirii infectiilor. Sa nu lasam aceste informatii sa se piarda. Sa ne invatam copiii, inca de mici, sa se spele pe maini temeinic, cu apa si sapun.
Toti copii tind sa fie superficiali in momentul spalatului (fie el pe maini sau pe dinti sau, mai mari fiind, la dusul zilnic). Sa-i educand de mici, cu jocuri, cantece, poezii sa faca din spalatul pe maini un ritual complet, astfel incat sa-i pastram eficienta.
Spalati-va pe maini inainte de a incepe sa pregatiti masa, chiar si cand asta inseamna un fruct, o salata sau un sandwich. Spalati-va pe maini inainte de masa, chiar daca (sau mai ales atunci) tocmai ati spalat salata, rosia sau …farfuria. Nevoia de a avea mainile spalate înainte de masa dezvoltată in copilarie ne ajuta sa rezistam tentatiilor de a manca pe strada (de obicei lucruri nesanatoase!) sau in Mall-uri, la fast food. Vom alege instinctiv localuri curate unde accesul la apa si sapun este garantat.
Asociatia ”Alegefericirea” va dedica intreaga saptamana spalatului pe maini, vizitand scoli, gradinite, licee, discutand despre importanta spalatului pe maini si oferind gratuit sapun si servetele umede antibacteriene copiilor.
A consemnat pentru Asociatia pentru educație medicală și lifestyle ”Alegefericirea”, Dr. Roberta Rosca.

Acest articol este propietatea alegefericirea.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.